Maren Kyllingstad, styreleder i Energiråd Innlandet, og Åge Skinstad, regiondirektør i NHO Innlandet, ønsket velkommen. Kyllingstad presenterte arbeidet Energiråd Innlandet og andre har gjort innen bærekraftige bygg i regionen, og la vekt på viktigheten av en møteplass med dette som fokus.
Skinstad var enig, og mente at i tiden framover vil det bli viktig å gjøre de riktige valgene.
- Vi må heve blikket, tenke framover, og gjøre noen vanskelige valg rundt byggene vi har i dag, mente han.

Finansieringsmuligheter for klimavennlige bygg
Det finnes mange muligheter for å få finansiere innovative og prosjekter for klimavennlige bygg i kommuner. Prosjektleder Alf Kristian Enger fra Regionrådet i Sør-Østerdal kunne fortelle om noen av disse.

- Vi ser effekten av energisparekontrakter i vår region, og er på riktig vei mot å nå energibesparelser som er lovet av entreprenøren, sa han. Enger kunne også fortelle om gode erfaringer med EU-prosjekter, som bidro til å sette kraft bak de lokale ENØK-prosjektene.

Deltakerne fikk også god innføring i Enovas støtteordninger for bygg og eiendom fra Jan P. Amundal. Enova støtter prosjekter knyttet til eksisterende bygningsmasse, varmesentraler, og til nybygg med innovative løsninger for å nevne noen eksempler.

«Mer saging enn salg»
Arthur Buchardt er både en kjent eiendomsutvikler og tidligere brumunddøl. Han var veldig tydelig på at investeringer i bygg må ha konkrete mål fra starten og må gjennomføres med et godt samarbeidsforhold mellom menneskene som er involvert. I tillegg bør det velges kortreiste, naturlige og bærekraftige materialer.

Buchardt var opptatt av at det var liten respons da han lanserte planene rundt verdens høyeste trehus på Strandsaga i Ringsaker, og påsto at treindustrien i Norge er mer opptatt av saging og høvling enn av salg. Han mener det er forbedringspotensialer innen både denne industrien og i byggebransjen generelt, for å komme fram til de gode og langsiktige byggløsningene.

Spennende signalbygg i regionen
Det har vært mye snakk om nullenergibygg og bruken av klimavennlige løsninger i bygg og materialer for å redusere klimafotavtrykk. Statsbygg har som ambisjon å bygge Norges mest klimavennlig bygg på Campus Evenstad.

Inger-Johanne Tollaas beskrev prosessen rundt dette bygget, og var tydelig på at hårete klimamål krever grundig kartlegging av klimagassregnskap i alle forhold knyttet til byggets levetid.

Deltagerne fikk også presentert Innlandets første BREEAM-NOR-bygg med «very Good»-karakter av Tron Sanderud, administrerende direktør i Utstillingsplassen Eiendom. Han la ikke skjul på at et bygg med såpass strenge miljøkrav kan være dyrere å bygge, og fører til en mer omfattende byggeprosess. Samtidig la han vekt på at de store energibesparelsene bidro til god driftsøkonomi for bygget, og at kvalitet og miljøprofil var et viktig salgsargument.