NTNU og SINTEF Byggforsk har fra 2015 til 2017 arbeidet med forenklede oppvarmingssystemer i superisolerte boliger, passivhus og ZEB-boliger, hvor varmefordelingen gjøres med et svært begrenset antall radiatorer per etasje.

– Denne typen oppvarmingssystemer, med bruk av et begrenset antall radiatorer, blir ofte foreslått brukt i norske passivhus. Siden det kun finnes et fåtall studier som dokumenterer den faktiske ytelsen i bruk, har dette prosjektet vært svært nyttig, sier førsteamanuensis Laurent Georges ved NTNU.

Fra teori til praksis
– På dette seminaret får du høre om hvordan folk oppfører seg i superisolerte boliger, og resultatene fra målinger i boliger med slike forenklede systemer vil bli presentert, sier forsker Maria Justo-Alonso ved SINTEF Byggforsk.

Ytelsen til forenklede oppvarmingssystemer ble evaluert ved felt­målinger i eksisterende passivhus, samt ved energi- og inneklimasimuleringer og beboerintervjuer. Fokus var på termisk komfort i stue og soverom, energibruk og brukeratferd. Resultatene har dannet grunnlag for praktiske veiledninger beregnet på den norske byggeindustrien.

I tillegg presenteres også resultatene fra to parallelle forskningsprosjekter i regi av Cowi og Høgskulen på Vestlandet (HVL), sammen med råd fra Enova om hvor og hvordan man søker for å få støtte til forenklede løsninger.
Webinar
Foredragene kan også følges fra egen PC via lenke som blir ettersendt etter påmelding. Du kan melde din interesse for å delta på webinaret inntil en time før seminaret begynner.

Seminaret arrangeres av ZEB og Husbanken.
Tid: 17. oktober 2017 kl. 14:45-18:30
Sted: SINTEF, Strindveien 4, Trondheim
Pris: Gratis, med no show fee
Påmeldingsfrist: 14.10.2017