- Bare ved en kraftanstrengelse fra VKE og kuldelærerne er kuldemontørfaget fremdeles med i planene som eget Vg2-fag, sier stig Rath, bransjesjef kulde i VKE.

VKE begynte i 2017 med tidenes første prøvenemdsdugnad i kuldemontørfaget. Antall nye faglærte kuldemontører er et viktig parameter for Utdanningsdirektoratet når de skal vurdere et yrkesfags posisjon.

Rath forteller at det i 2017 skal det vedtas en omfattende revisjon av utdanningstilbudet for yrkesfag, og det er derfor svært viktig å kunne vise til en økning i nye fagbrev, mens vi venter på vedtaket på den nye utdanningsreformen.

- Markedet for kuldeanlegg og varmepumper er i vekst. Arbeidsgiverforeningen VKE - Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, som organiserer brorparten av kulde- og varmepumpebransjen, jobber kontinuerlig for at bransjen skal ha gode rammebetingelser. Fokuset for 2017 er å samarbeide enda tettere med myndighetene om å få reguleringer tilpasset bransjen, samt nå ut til anleggseiere og andre beslutningstagere med viktig informasjon om regelverk og endringer, sier Rath.