Det ble avholdt markeringen av 40-årsjubileet til lærlingsenteret for bygg- og elektrofag på Kuben Yrkesrena, og blant de 80 gjestene som markerte dagen, var Kronprins Haakon og Oslos ordfører, Anne Lindboe. I tillegg til kaffe, kake og en innføring i lærlingsenteret historie, fikk de ta turen innom rørleggerverkstedet, og møte flere engasjerte rørleggerlærlinger.

Helge Andersen, styreleder for lærlingsenteret, og faglig leder for opplæringskontoret i Rørentreprenørene Norge avdeling Oslo og omegn, var konferansier for dagen, og var med å guide besøket rundt på senteret. Her sørget han for å by på avslappet og god stemning.

– Det ble skikkelig show, kronprinsen var blid – med glimt i øyet, og ordføreren koste seg. Jeg føler det var ordentlig vellykket, sier Andersen med et stort smil. 

Nysgjerrigheten for yrkesfag

– I utgangspunktet startet det med at Kronprins Haakon var interessert i å komme og se yrkesfag og byggfag, også det fikk ballen til å rulle, og førte til blant annet at Oslos ordfører, Anne Lindboe også tok turen, sier Andersen.

Dagen startet med markering i et av auditoriene ved Kuben videregående skole i Oslo, hvor det ble fortalt om lærlingsenteret historie gjennom de 40 årene, om hvordan det startet og hvorfor vi har lærlingsenteret. I tillegg var det flere som holdt innlegg.  

Deretter ble de tatt med videre for en gjennomgang på alle verkstedene til fagene, hvor turen startet på rørleggerverkstedet.

– Hos oss på rørleggerverkstedet ble de møtt av to flotte rørleggerlærlinger, en jente på 30 år, som har et fagbrev som frisør og make-up artist fra før av, og en gutt som hadde begynt rett i læra som 16-åring. Det virket som at kronprinsen syntes det var veldig interessant å snakke med dem, og han lyttet engasjert.

Saken fortsetter under bildet:
imagegpu1f.png

Bildet: Kronprins Haakon i prat med rørleggerlærlingene. 

– På verkstedet var det også tre personer som avla svenneprøve. Jeg fortalte kronprinsen at disse egentlig skal holdes litt skjermet, men at vi kunne gjøre et unntak for han, så da gikk han og hilste på, og pratet med kandidatene.

Deretter gikk turen videre til de andre verkstedene, før det var felles bespisning i kantinen med kaffe og kaker.

– Siden det var 80 gjester, hadde vi to store marsipankaker med 40-årslys på begge kakene. Så da ble kronprinsen og jeg enige om å blåse ut lysene på hver vår kake samtidig, sier Andersen fornøyd

God stemning med ordføreren

– Under seansen hvor vi guidet dem rundt i bygget, fikk jeg en god dialog med ordføreren, og hun virket både engasjert og nysgjerrig, sier Andersen og legger til:

– Jeg fortalte blant annet at vi deler ut mesterbrev i laugssalen på Håndverkeren hver høst, så da sa hun at hun skulle komme innom og se på – så det var jo veldig stas!

– Jeg tror at dette er en dag de kommer til å huske, avslutter Andersen fornøyd. 

Kilde: Rørentreprenørene Norge