Rundt 200 små og store tiltak er planlagt utført over en treårs-periode med oppstart i juli 2013. I dag er samlet energiforbruk i de 40 byggene rundt 100 GWh/år og den planlagte reduksjonen er på 16 GWh/år. Reduksjonen tilsvarer det årlige forbruket til rundt 800 norske boliger, eller en besparelse på rundt 13 millioner kroner i reduserte energikostnader årlig.

- Vi har høye miljøambisjoner og arbeider målrettet for et lavere energiforbruk i vår eksisterende eiendomsportefølje. En stor del av bygningene som allerede er bygget vil fortsatt være i bruk mange år fremover, og det er både lønnsomt og miljøriktig å redusere energiforbruket i disse byggene, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Entra.

En del av tiltakene er planlagt utført i samarbeid med kunden gjennom grønne fordels- og tiltaksavtaler, andre tiltak er investeringer og vedlikeholdsarbeid som Entra selv står for.

Innovative miljøtiltak
Den største planlagte energireduksjonen oppnås ved oppgradering av ventilasjonssystemer og det overordnede styringsanlegget (SD-anlegg) i byggene. I tillegg omfattes lysstyring, utskiftning av lysarmatur, etterisolering, utskifting av vinduer, vannrensing og nedbørsstyring av snøsmelteanlegg. Prosjektet har fått støtte fra Enova til gjennomføring av tiltakene.

- Gjennom flere år har vi redusert forbruket i Entras bygninger. Støtten fra Enova bidrar til å sikre at vi kan gjennomføre ytterligere tiltak som bidrar til kraftig reduksjon i energibruken i enda flere bygg, sier Klaus-Anders Nysteen.

Entra regner med å investere rundt 74 millioner kroner for å gjennomføre alle tiltakene, som omfatter rundt 483 000 m2 av Entras bygningsmasse. Støtten fra Enova tilsvarer omkring 17 millioner kroner.

Enormt potensial
- Dette er ikke bare et godt prosjekt for Entra som ser at disse investeringene vil gi dem et stort konkurransefortrinn i framtidens leiemarked. Det er også bra for Norges forsyningssikkerhet. Det er et enormt energisparepotensial i yrkesbyggsektoren, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

Ifølge Enovas beregninger er det mulig å spare over 18 TWh i den eksisterende byggmassen med dagens teknologi.  Dette er mer enn Oslo og Trondheims samlede energiforbruk til sammen - og tilsvarer 14 milliarder kroner, selv med dagens lave strømpris.

- Det som gjør dette til et spesielt godt prosjekt er at Entra systematisk gjennomfører tiltak i en rekke bygg. Det er når slike store byggeiere går foran at vi virkelig kan se resultater, sier Nakstad.

Gode eksempler
Energieffektive bygg er attraktive og Entra har gjennomført energireduksjon i eiendomsporteføljen gjennom en rekke andre prosjekter de siste årene. Blant rehabiliteringsprosjektene med kraftig energireduksjon er det miljøriktige bygget til Skattedirektoratet på Helsfyr i Oslo som står ferdig i november 2013.

I februar 2014 vil Powerhouse Kjørbo, det første kontorbygget som produserer mer energi enn det bruker, stå ferdig. Også det et totalrehabiliteringsprosjekt, der rådgivingsselskapet Asplan Viak er leietaker.