På Länsmansvägen 32 i Stockholm gjennomføres det akkurat nå et pilotprosjekt for å teste RenZero-konseptet i en liten bolig fra 1945 . Målet er å ta bygningens energiforbruk ned fra 128 kWh/m2 til 25 kWh/m2 , som er det samme som for et nybygd passivhus.

- Vi må begynne å finne kostnadseffektive og klimavennlig løsninger for eksisterende bygninger hvis vi skal nå klimamålene. RenZero er definitivt en slik løsning, sier Arne Elmroth , emeritus professor i bygningsfysikk ved Universitetet i Lund og rådgiver for den svenske Energimyndighetens gruppe for energieffektive boligblokker  - Bebo.

- Med dagens byggekrav fra Boverket ser jeg og andre ledende eksperter det som nesten umulig for Sverige å møte EUs og FNs mål for 2050. Boverket må skjerpe sine krav og også sette mer fokus på eksisterende bygninger. Det holder ikke å kun bygge nye passive. Nybygg har svært liten innvirkning på energiforbruket sammenlignet med hva våre eksisterende bygninger har. Det er her vi virkelig kan spare energi , sier Anders Olsson, prosjektleder ved RenZero.

RenZero ble grunnlagt i 2011 av isolasjonsprodusenten Paroc , varmepumpeselskapet Nibe og vindusprodusenten Elitfönster, og er en løsning for de ca 1,5 millioner svenske hus bygget før 1980. Disse har et stort behov for energieffektivitet.
 
Dette nye RenZero-konseptet kan være starten på en bølge av energirenovering av eldre boliger i Sverige. Den halvindustrielle fornyelsespakken leveres av de tre ovennevnte selskapene som har dannet miljøet rundt konseptet. Nå forventes det at selskapene kommer opp med an attraktiv prislapp.

Pilotprosjektet Renzero presenteres i Skarpnack i det sørlige Stockholm. Med tilleggsisolasjon, FTX-ventilasjon, varmepumpe, nye dører og vinduer skal energibruken i huset fra 1945 kunne reduseres fra 128 til 25 kilowattimer per kvadratmeter per år.

- Denne typen av fornyelse vil heve eiendommens verdi. Når konseptet slår igjennom vil denne typen fornyelse eksplodere, tror Lars Westerlund , divisjonsdirektør for byggisolasjon på Paroc .


Paroc var på utkikk etter et nytt salgskonsept og kikket på de ca 1,5 millioner hus bygget før 1980 som er tilgjengelige i Sverige, ifølge det svenske Prognoscentret.
Mange svenske villaer har behov for både bygningsmessig renovering og energirenovering.

- Det er svært lønnsomt å gjøre energitiltak når man allikevel gjør nødvendige bygningsmessige  renoveringer, sier Arne Elmroth.

I løpet av første og andre kvartal 2014 skal RenZero lanseres kommersielt. Da vil selskapene også tilby opplæring av ansatte hos byggevareforretninger og byggefirmaer som utfører denne typen renovering.
 
Kilder: Paroc, RenZero, Byggindustrin, Energimyndigheten og Prognoscentret.