Administrerende direktør Terje Røising i Norske Rørgrossisters Forening (NRF) er forundret over den desinformasjon som til tider preger debatten rundt coBuilder. Han legger ikke skjul på at goBIM er lite kostnadseffektiv og til dels konkurransevridende, fordi nødvendig informasjon er fritt tilgjengelig i bransjedatabasene til EFO, NRF og NOBB.

- Første bud er å akseptere avtalefrihet og konkurranse innen dette tjenestefeltet. Det vil være konkurransevridende hvis en leverandør ikke får levere på grunn av at han ikke har latt seg presse til å være med i coBuilder, påpeker Røising.

Beriker kommersiell aktør
Han legger ikke skjul på at coBuilders ProduktXchange som produkt er bra og nødvendig for noen, men forretningsmodellen som baserer seg på press med trussel om leveransenekt mot leverandører som ikke har avtale, er urimelig.

- Her legges det opp til å berike en kommersiell aktør, mens regningen skyves over på leverandører og grossister, forteller Røising.

Det har blitt en del diskusjoner rundt coBuilders nye prismodell, hvor det i tillegg til normal lisenskostnad innkreves kr. 20 pr. produkt pr. prosjekt på produkter som mangler dokumentasjon.

Han understreker at det ikke bare er produkter som mangler lovpålagt informasjon som blir rammet, men alle produkter som mangler en eller annen form for informasjon eller dokumentasjon blir belastet med 20 kroner pr. produkt pr. prosjekt, til både entreprenør og eventuelt grossist.

Bøtelegging eller kostnadsdekning
Dette er en form for ”bøtelegging” som Byggenæringen ikke er tjent med.

- Det vil helt klart være i byggebransjens interesse å gjenbruke informasjonen og heller velge å benytte seg av de tre gratis varedatabasene til EFO, NOBB og Norske Rørgrossisters Forening. Dermed slipper leverandører og grossister dobbelt arbeid og doble kostnader ved å bygge opp enda en database, noe som lett vil koste næringen flere ti-talls millioner kroner, understreker Røising.

NRF Databasen
- Det hevdes i den pågående debatten at alternativet til CoBuilder er at rørleggerne må søke i timesvis rundt på nettet etter informasjon. Dette er direkte feil. NRF Databasen er dekkende. Her finner man all relevant informasjon om de produktene man trenger, helt gratis tilgjengelig. Her finnes også en automatisk dokumentasjonsløsning som effektiviserer rørleggerens arbeidsdag som også er gratis å bruke, påpeker Røising ovenfor VVSforum.