Nedgravde oljetanker regnes som en av de største kildene til grunnforurensning. Klima- og forurensningsdirektoratet har tidligere anslått at det finnes 300 000 tanker i Norge. Natur & Miljøs undersøkelse viser at det bare er toppen av isfjellet som er registrert.

Ifølge forurensningsforskriften skal alle kommuner føre et register over nedgravde oljetanker som er større enn 3200 liter. Undersøkelsen viser at de fleste norske kommuner bryter forskriften. Bare 40 prosent av kommunene svarte at de har et slikt register.

Resultatet viser at 38 prosent mangler register over oljetankene, mens 9 prosent har registrert noen av tankene i kommunen. Hele 13 prosent svarte at de ikke vet om de har et register.

I Natur & miljøs undersøkelse spurte de kommunene om de har mål om utfasing av oljefyrer i kommunale bygg. 51 prosent svarte at de har et slikt mål, men bare 29 prosent har mål om å gjøre det innen 2018.

Undersøkelsen viser videre at 25 prosent ennå ikke har satt seg som mål å kvitte seg med oljefyrene. Blant disse er det  mange små kommuner, og flere av dem svarer at de mangler ressurser til å arbeide med dette. Best i klassen er de kommunene som allerede har faset ut oljefyrene sine, i alt 8 prosent. 14 prosent av kommunene svarte at de ikke har oljefyring, eller at de kun har det som spisslast, det vil si som reserveløsning.

- Før eller siden begynner oljetanker å lekke, det er bare et spørsmål om tid, sier Trond Risting i Norsk Gjenvinning til bladet Natur & Miljø. I siste nummer som kom sist fredag, har bladet en stor kommuneoversikt over nedgravde oljetanker.

I desember i fjor skrev VG om et sameie i en bygård i Oslo fikk hageflekken sin forvandlet til et oljestinkende krater. Den 30 år gamle oljetanken på 12.000 liter, hadde lekket som en sil i lengre tid. Minst 13 lastebillass med oljeforurenset jordmasse måtte fjernes. Prislappen kom på 400.000 kroner.

Opprydding av oljesøl koster fra 20.000 kroner til flere millioner kroner, ifølge forsikringsselskapet If. 

Eksempler på antall registrerte tanker som Natur & Miljø har samlet inn er at Oslo kommune har nesten 12.000 store og små tanker i sitt register. Trondheim har rundt 4000, Bergen 8200, Sarpsborg 3700, Fredrikstad 772, Halden 3500, Bærum 4500, Skedsmo 3000 og Asker 2000.

De fleste oljetankene er enkeltbunnede ståltanker med en levetid på 25-30 år. De fleste ble gravd ned mellom 1950 og 1980. Oljeselskapene ga dem gratis mot at folk lovte å kjøpe olje av dem.

Oslo kommune jobber nå med å få de verste tankene opp av jorda. Flere tusen tanker skal tas opp i årene som kommer.