– Dette skaper arbeidsplasser til lokale bedrifter, men kommunene må bruke handlingsrommet i anskaffelsesregelverket. Seriøse bedrifter og bedrifter med lærlinger må få oppdragene, oppfordrer Jon Sandnes adm. dir. i BNL.

Regjeringen foreslår å etablere en støtteordning for kommunene hvor de kan søke om midler til IKT-prosjekter. 25 millioner i 2017 og ytterligere 100 millioner i 2018.

– Digitalisering av kommunal saksbehandling kan gi store besparelser både for kommunene og lokalt næringsliv dersom investeringene blir brukt riktig. Det er avgjørende at departementet går i dialog med næringslivet når prosjekter skal prioriteres, sier Sandnes.

Ingen hjelp til modulvogntog
– BNL er skuffet over at det ikke er bevilget penger til utbedring av flaskehalser for at modulvogntog kan anvendes til/fra produksjonssteder. Dette ville kunne redusere uheldige konkurransevridninger som er oppstått til ulempe for norske bedrifter.

– Dette er en svært kritisk for norsk industri og kan føre til tap av arbeidsplasser og nedleggelse av bedrifter, sier Sandnes.

Arbeidsminister Anniken Hauglie opplevde i forrige uke selv hvor stor effekt tilsyn har i forbrukermarkedet i Bergen, samtidig som Riksrevisjonen har gitt regjeringen kritikk for manglende arbeid mot arbeidsmarkedskriminalitet. BNL forventer at det arbeidet som allerede er i gang forsterkes ved neste statsbudsjett. BNL mener at regjeringens må gjøre mer av det som fungerer.

Mer til opplæring i bedrift
Ordningen "Kompetanse pluss" får tilført 17 millioner, totalt 197 millioner kr., dette skal gå til opplæring i grunnleggende ferdigheter på landets arbeidsplasser.

– Bedriftene i byggenæringen er gode til å legge til rette for etterutdanning av ansatte. Dette gir flere bedrifter muligheten til å få støtte og til tross for pressede marginer investere i sine ansatte, sier Sandnes.