Beregninger viser at kommunenes egne krav koster mellom 10 og 15 prosent ekstra for hvert byggeprosjekt. Derfor foreslår en statlig byggekravsutredning som ble presentert før helgen enklere og like byggeregler for hele landet.

Gjennom endringer i det som i Sverige heter ”plan- och bygglagen” skal kommunene ikke lengre kunne stille egne krav ved salg av tomter. Uliike byggekrav kan i dag bety opptil 300 000 kroner dyrere bolig,  noe som kan gi opptil 800 kroner høyere husleie.

Nye regler vil også bidra til å øke tempoet på boligbyggingen, tror Björn Hedlund ved Mark- och miljödomstolen i Nacka. Han har vært med på å utarbeide forslaget.

Enhetliga nationella byggregler skulle också öka bostadsbyggandet i landet, tror utredaren Björn Hedlund, tekniskt råd vid Mark- och miljödomstolen i Nacka.

- Vi opplever en viss treghet i byggebransjen og det skjer mange oppsigelser. Det kan skyldes eurokrisen eller finansielle problemer i USA, men det rår vi ikke over. Kommunale regler derimot, kan vi påvirke, sier Hedlund tikl Svenska Dagbladet.

Ifølge utredningen koster den store variasjonen i kommunale regler totalt to milliarder svenske kroner per år, og det gir nettopp et merkostnad per bolig på mellom 10 og 15 prosent. Mye av dette handler om hvordan energien utnyttes i boligene, skriver utredningen.
En endring foreslår derfor for å forhindre at kommunene inngår egne avtaler, ut over hva lover og regler fastsetter.

Dette får den svenske Naturskyddsföreningen til å se rødt.

- Dette er så galt som det går an å bli. Problemet i dag er at det går for langsomt med å omstille seg til et energismart samfunn. Da er det helt bak mål at regjeringens utredere vil begrense de kommuner som går foran og bygger mye mer energigjerrig enn hva de sjenerøse reglene i dag fastslår, sier generalsekretær Svante Axelsson i en pressemelding.

Det svenske Centerpartiet er også kritisk, og anser at et forbud mot egne byggeregler kan hindre utvikling i energieffektiv bygging.

- Hele tanken med klimatmøtet i Doha er jo at klimaarbeid begynner lokalt. Her kommer en utredning som slår de på fingrene som gjør dette arbeidet, sier Ola Johansson, boligpolitisk talsperson for Centerpartiet, till nyhetsbyrået TT.

Derimot gir bransjeorganisasjonen Sveriges Byggindustrier sin fulle støtte til forslaget. Bjørn Wellhagen, ansvarlig for boligbyggingsspørsmål i organisasjonen sier at byggekravene bør være de samme over hele landet. Det vil muliggjøre høyere grad av industriell bygging og dermed føre til lavere kostnader ved boligbygging, skriver han i en pressemelding.

Boligminister Stefan Attefall (KD) sier at det ikke er noe forbud mot energieffektive bygg, det handler bare om hvorvidt beslutninger skal tas på kommunalt eller nasjonalt nivå. Han synes tiltaket høres interessant ut og støtter tanken om å få mer enhetlige regler for å redusere byggekostnadene.

- Vi må jobbe med andre styringsmidler for å få frem nye byggemetoder, slik som energiskatter og koldioxidskatter. De nasjonale reglene er basis, men det må være boligbyggerlagene selvforsølke å optimalisere driftskostnadene, noe som er i deres egen interesse, mener den svenske boligministeren.