I et foredrag nylig holdt i regi av NVF fortalte Knut Olav Knudsen i Norsk VVS Energi og Miljøteknisk Forening om hvilke erfaringer man har høstet av å studerer ulike varmepumpeinstallasjoner -  over tid.

Ikke ideelt
Motivasjonene for arbeidet var å lære mer om viktigheten av prosessene rundt et varmepumpeanlegg.

- Når vi kjøper bil er alt skrudd sammen og balansert. Ved varmepumper kjøpes det hele i deler, og det er rørleggerfirma som setter det sammen. Da gjelder det å kjøpe riktig deler og sette det sammen slik at "motoren" kan yte best mulig, sa Knudsen.

Varmepumpa er en ”gammel” revolusjon som er helt dominerende på markedet. De aller fleste testene er fra laboratorier under ideelle forhold.
- VVS bransjen er leverandørstyrt på godt og vondt, vi trenger flere nøytrale tester. Vi ønsket derfor å se hva anleggene presterer, sa Knudsen til en lydhør forsamling.

Gode valg
Det man ønsket å se på var om bransjen er sanndru i sin markedsføring, og hvilke reelle besparelser som kundene satt igjen med.

- Vi må ikke bli sjamposelgere, ingen kommer til himmelen med varmepumpe, men det er ikke langt unna, noen av resultatene er imponerende, så vi kan vel si at varmepumpa er et meget besparende og lønnsomt element, bare det gjøres riktig, sa Knudsen, som er sikker på at testresultatene kan ha nytte til opplæring slik at kundene til syvende og siste skal bli fornøyd.

- Vi som bransjen skal lære å ta de rette valgene, det er i undersøkelsen funnet litt for mange anlegg som ikke yter, disse feilene trenger man ikke gjøre en gang til, sa Knudsen.

Komplisert
Hovedkonklusjonen fra undersøkelsen var at varmepumper for noen leverandører ser ut til å være litt for komplisert. Eksempler på feil bruk av shuntventil viser tydelig dette, noe som totalt ødelegger pumpas arbeidsbetingelser.

- Vi ser at det er en rekke feil monteringer og at varmepumpen ikke står i forhold til systemet, og her er akkumulatoren en nøkkelfaktor. Det er som kjent denne som er sparegrisen i systemet. Noen anlegg hadde enten for små akkumulatorer eller manglet akkumulator helt, og som kjent er det akkumulatoren som ofte legger grunna for hvor ofte varmepumpen starter og stopper.

- Det gjelder at systemet har riktig driftsrytme, slik at anlegget ikke slites ut før tiden, sa han.

Temperaturen
De viktigste forutsetningene for lønnsom drift er også temperaturdifferansen mellom kald og varm side, slik at det er minst mulig temperaturløft for varmepumpa

Undersøkelsen viste at det var stor variasjon av hva systemene yter i praksis. Mens noen anlegg gir en besparelse i energi på 70 prosent var det enkelte som knapt nok i perioder ga besparelse.

Hovederfaringen er at det er systemene som er konstruert riktig som ga god gevinst, mens det er mindre forskjeller på varmepumpene av fabrikat.