Som en ledende entreprenør er NCC selvsagt helt i front når det gjelder å ta i bruk ny teknologi. BIM er derfor et uttalt satsingsområde i konsernet. Virksomheten har et målbevisst fokus på å effektivisere og kvalitetssikre prosesser — fra tidligfase kalkyler til byggeplassen.

Med en 2011-omsetning på 6,1 milliarder kroner og 2.000 ansatte i Norge er NCC et av landets største entreprenør- og eiendomsutviklingsselskap.

– Til enhver tid har vi gående mellom 150 og 200 store og mindre byggeprosjekter, sier prosjektleder i NCCs avdeling for Virtual Design & Construction, Terje Andersen.

– Det er derfor viktig å ha metoder, prosesser og verktøy som gjør at vi løpende kan kalkulere, styre og gjennomføre prosjektene slik at vi kommer i mål i henhold til planer og budsjett.

BIM-kalkyler gir merverdi
NCC bruker BIM-verktøyet Solibri til å sammenstille og sjekke de prosjekterte BIM-modellene før de brukes som endelig ”produksjonsmodeller” på byggeplassen. Hensikten er blant annet å avdekke prosjekterte konflikter og kollisjoner som kan koste dyrt om feilene først oppdages på byggeplassen.

NoIS sitt nye ISY Calcus BIM-verktøy gir i tillegg BIM-modellen verdifull merverdi ved gjenbruk i kalkyler.

– Den nye BIM-funksjonaliteten gjør at BIM-modellen også kan åpnes i ISY Calcus og brukes direkte til mengdeuttak og kalkyle, forklarer Andersen. – Med BIM-kalkylen kan vi raskt se kostnadskonsekvensen av endringer i modellen slik at resultatet blir mest mulig optimalt.

Full kontroll på mengder
Gjennom standardformatet IFC kan ISY Calcus BIM åpne en BIM-modell direkte for uttak av mengder og objekter, med egenskaper som brukes direkte i kalkylen. Å ha kontroll på mengder er som kjent alfa og omega skal man få et riktig kostnadsbilde.

– Metoden og verktøyet gir bedre muligheter til å gjennomføre kostnadsstyrt prosjektering i praksis, mener Andersen.

Med ofte flere ulike prosjekteringsverktøy i prosjektene — som Revit, ArchiCAD, Tekla m.fl., kan det dessuten være vanskelig å finne ut hvor feilene egentlig ligger, erfarer NCC. Verktøyene regner ikke alltid eksakt likt, så hvor er feilen?

– Ved hjelp av ISY Calcus BIM kan vi lettere avdekke dette ved at man får ut mengdedifferanser og kan sammenligne mengdene fra de ulike IFC-modellene. Dette er veldig nyttig, påpeker Terje Andersen.

Han anslår at rundt 50 ingeniører jobber med kalkyle og ”mengding” i NCC Norge.

Verdifull klimakontroll
En annen nyttig tilleggsfunksjon i ISY Calcus som NCC ser viktigheten av, er klimamodulen ISY Calcus Klima. Med en liten ekstrainnsats kan kostnadskalkylene også bli klimakalkyler der CO2-utslipp beregnes på bakgrunn av materialvalg og energiforbruk.

– Vi kan nå beregne det såkalte karbonfotavtrykket som et prosjektert bygg vil få, forteller Andersen.

– Klimautslipp og livsløpskostnader blir som kjent stadig viktigere fremover. Det nye hovedkontoret vårt under oppførelse blir eksempelvis et såkalt Breeam-sertifisert bygg, der vi dokumenterer CO2-utslippet og -reduksjoner.

Som entreprenør er NCC med andre ord i føringen og gjør mye nybrottsarbeid både på BIM- og klimasiden. Konsernet har gående pilotprosjekter over hele Skandinavia.

– Vi har vunnet mange anbud ved å ha denne satsingen, slutter Terje Andersen.