Rapporten er svar på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet om kunnskapsgrunnlag for lavutslippsutvikling. Rapporten gir nye tall for historiske utslipp og framskrivinger basert på nye GWP- verdier og nye utslippsframskrivinger. Rapporten gir en gjennomgang av mulige tiltak som kan realiseres mot 2030, skriver ITBaktuelt.no.

Utslippene fra sektoren var 1,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter i 2013. Både nye energikrav i byggteknisk forskrift og varslet forbud mot bruk av fossil olje til oppvarming vil påvirke sektorens utslipp i årene fremover, påpeker rapporten.

Den henviser til nye energikrav i byggteknisk forskrift som ble sendt på høring i februar 2015. Dette forslaget er også oppfølging av klimaforliket fra 2012 der Stortinget sluttet seg til at energikravene i byggteknisk forskrift skal skjerpes til passivhusnivå i 2015 og nesten nullenerginivå i 2020. Forslaget som var på høring innebar en betydelig skjerping av energikravene, eksempelvis 26 prosent for boliger og 38 prosent for kontorbygg.

Reguleringen av fossil energi foreslås skjerpet slik at det i utgangspunktet ikke kan installeres oppvarming basert på fossil olje og gass. Videre ble begrensning på bruk av direktevirkende elektrisitet til oppvarming foreslått avviklet. Høringsfristen var 18. mai og det tas sikte på at nye krav skal gjelde fra 1. januar 2016.

Rapporten skriver at forslag til forbud mot bruk av fossil olje til oppvarming av bygninger ble publisert av Miljødirektoratet i mars 2015 (Miljødirektoratet, 2015). Forskriftsforslaget med tilhørende konsekvensutredning var utarbeidet på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet. Forslaget innebærer at fyring med fossil olje og parafin til oppvarming av boliger, og som grunnlast i yrkesbygg, blir forbudt fra 1. januar 2020.

Les hele artikkelen på ITBaktuelt.no