TABS er primært et kjøleanlegg, men kan også brukes til å dekke varmebehovet i bygget. Overskuddsvarmen i rommet stiger oppover og magasineres i dekket over. PePex-rør ligger innstøpt i betongdekket og dekker hele gulvarealet. Ved hjelp av sirkulerende vann trekkes varmen ut av det termiske dekket og føres ut av bygget.

Saken fortsetter under bildet:

Prefabrikert bobledekke med integrerte kjølerør. Når armering, bobler og rør er ferdig, senkes modulen ned i et betongbad slik at det dannes en betongplate på 7-8 cm høyt. Modulen sendes deretter til byggeplass hvor resten av betongen pumpes over kulene.

- Bygget tilføres kun energi om natten – når sirkulasjonspumpen for kjølevannet går. Temperaturen i rommet vil variere over dagstid mellom en minimumsverdi og opp til en maksimumsverdi. Natten brukes vanligvis til å senke romtemperaturen tilbake til valgt minimumsverdi, og syklusen starter på nytt, forteller VVS ingeniør og prosjektansvarlig for systemet hos Uponor, Erland Dilling. 


Erland Dilling fra Uponor presenterte TABS systemet under konferansen " Det perfekte bygg" sist uke. 
Helt nytt i Norge
Uponor har prosjektert og levert over 1.000 TABS-anlegg siden 1997 i Tyskland og Europa, og bygger over 100.000 m2  TABS-dekker i året. I Norge er dette systemet helt nytt, men i Trondheim har NCC benyttet TABS i et nytt kontorbygg ved Lerkendal. 
- Utbyggeren i Trondheim, Kjeldsberg Eiendom, har satt opp to identiske bygg rett ved siden av hverandre på 10.000 kvardatmeter hver. I det første bygget var ikke vi inne i bildet, så der er det ikke installert termisk dekke. Derfor blir det spennende å sammenligne disse byggene etter hvert for å se på varme-, kjølebehov, og energibruk, sier Dilling.
- Termisk aktive dekker er først og fremst et kjølesystem, men kan også dekke det aktuelle varmebehovet i et nærings- eller aktivitetsbygg. Det som skjer er at overskuddsvarmen i bygget  magasineres i betongdekket, og trekkes ut av bygget ved hjelp av nedkjølt vann.

Ved bygget i Trondheim er det rørleggerentreprenøren K.Lund AS som har stått for installasjonen av systemet.

Hvilke varmekilder tilknyter man systemet?
- Systemet utnyttes optimalt sammen med varmepumpe og bergvarme, fordi vi da kan utnytte frikjølingen i borehullet. Men det er også andre løsninger for engergikilde. Økt bruk av frikjøling og varmepumpe bidrar til at man har behov for lite kjøling på ventilasjon, og man trenger lavere luftmengder på ventilasjon, sier Dilling.

Kapasitet og effekt
Ønsker man ekstra kapasitet i rom med stor belastning – kan det etableres ved hjelp av termiske stikkontakter som vil levere kjølevann til platebaffler. Disse monteres hengende oppunder taket.
- Kjølevannets turtemperatur er f.eks. 18 grader Celsius, og er et høytemperatur kjølesystem. Det er altså temperaturdifferansen mellom maksimal romtemperatur 26 grader Celsius og vannets temperatur som skal kjøles ned.  Turtemperaturen på vannet legges nærmest mulig romtemperaturen. Det brukes betydelig mindre energi på denne temperaturdifferansen, enn i et konvensjonelt kjølesystem. Driftskostnadene kan reduseres med opp til 50 % i forhold til et konvensjonelt kjøleanlegg – sett i et LCC perspektiv. Et termisk aktivt dekke har kapasitet til å ta hele kjølebehovet i et bygg der det er mennesker til stede om dagen og tomt om natten, påpeker Dilling.
- Ved sommerdrift har TABS en kjølekapasitet i området 40 – 60 W/ m2, og under vinterdrift vil systemet ha en varmekapasitet på 30 W/m2. Mer en tilstrekkelig i dagens bygg. Ventilasjonsanlegget skal ikke bidra med kjøleeffekt i et bygg med termisk aktive dekker, og ventilasjon skal brukes og dimensjoneres kun for å ventilere bygget.

Saken fortsetter under bildet: 

Modulene heist på plass på dekket. I forkant ser vi rør som trykktestes.

Glatte takflater og større høyde
En annen fordel Dilling mener har stor betydning i forhold til byggets arkitektur og form. TABS gir helt glatte takflater uten tekniske installasjoner. Himling kommer kun i kjernen av bygget, noe som gir stor takhøyde. Akustikken løses med vertikale små bafler/gardiner som henger i taket, ofte som et kunsterisk element i bygget.

Saken fortsetter under bildet:

Kjølerørene ferdig innstøpt og klare til å kobles til fordeler

Termisk aktive dekker egner seg for yrkesbygg som kontorer, skoler,  museèr/biblioteker, konsertsaler og sykehus. Konseptet er ikke så godt egnet for vanlige boliger fordi temperaturen i rommet vil variere over dagen.

- TABS vil gi en svært strukturert og disiplinert planlegging der alt er prosjektert ferdig før bygget settes i gang. Da unngås feil og bygget settes opp raskere – og billigere, påpeker Dilling.
- Konseptet gir store besparelser i driftsbudsjettet, noe vi kan dokumentere gjennom et stort antall bygg som har driftet TABS siden 1997.