- Ringerike sykehus er en av de aktørene som nå har kuttet ut eget kjølesystem og koblet seg til vårt fjernkjølingssystem. Da får de også ferdig isvann fra oss i stedet for å produsere det selv. Dette blir ofte billigere, sier markedssjef i Vardar Varme AS, Gudbrand Bergsund, til Ringerikes Blad.

Seksjonsleder Eiendomsdrift, Geir Heide ved Ringerike sykehus, sier sykehuset nå regner med mer stabil kjøling enn de opplevde tidligere. 

- Ringerike sykehus har et stort kjølebehov i forhold til datarom, MR, kjølerom og kjøkken, analysemaskinrom og laboratorier. I tillegg har vi knyttet fjernkjølingen til ventilasjonsaggregatene på sykehuset for å gi lokalene komfortkjøling om sommeren, sier Heide.

Vardar har allerede bygget kjølenett i sentrum av byen for å kunne ta imot nye kjølekunder. Det er ledd i en bevisst strategi fra selskapet. - Skal vi grave ned fjernvarmerør på nye steder legger vi ned fjernkjølerør samtidig, sier Bergsund. 

Fjernkjøling har mange fordeler, konstaterer Ringerikes Blad:  Investeringen fordrer overkommelige kostnader, det kreves ingenting i forhold til daglig drift og vedlikehold, og man slipper å huse en kjølemaskin som stjeler masse plass. I tillegg vil alle nye myndighetskrav følges opp av leverandøren, investeringen blir således en utgift til inntekts ervervelse. 

Kundene i Hønefoss-området får kjølingen fra Vardar Varmes anlegg på Hvervenmoen. Der er kjøleproduksjonen satt i sammeneheng med varmeproduksjonen. 

- Vi bruker en kjølemaskin som kan benytte seg av kulden i lufta og overfører den til kaldt vann. Dette sendes ut i rør til kundene. Vannet som kommer tilbake, er litt varmere. Dette gir maskinen overskuddsvarme som igjen kan sendes ut på fjernvarmenettet, sier Bergsund.

Kilde: Fra Norsk Fjernvarme, med tillatelse.