TNS Gallup har oppdrag fra Direktoratet for byggkvalitet spurt 530 boligeiere, 100 næringsbyggeiere, 200 styreledere i boligsameier og 170 kommunale eiendomsforvaltere over hele landet om de er kjent med regelverk og støtteordninger, og hvordan de opplever dette.

Brann viktigst for bygningseierne
Eierne ble spurt om brannsikkerhet, innemiljø, energisparing, universell utforming og bevaring. Svarene viser at eierne mest opptatt av brannsikkerhet, dernest kommer innemiljø og energisparing, mens universell utforming og bevaring ansees som middels viktig. Dette avspeiler seg også i hvilke planer man har og hvilke tiltak eierne gjennomfører.

Undersøkelsen viser tildels store ulikheter mellom de ulike eiergruppene. Ikke uventet er det de profesjonelle som kommer best ut. De kjenner til regelverk og støtteordninger, mens de uprofesjonelle, som boligsameier og eneboligeiere, vet mindre.

- I Norge er det politisk lagt opp til at alle skal kunne eie, men samfunnet har gjort lite for å spre kunnskap og hjelpe engangsbyggherrene og boligeierne med sitt eierskap, sier senioringeniør Fredrik Horjen i Direktoratet for byggkvalitet. Han ser dette som en stor utfordring å jobbe videre med.

Omgår regelverket
Undersøkelsen viser av mange eiere unnlater å gjennomføre tiltak på grunn av regelverket. De opplever regelverket som vanskelig og fordyrende. Mange svarer at de tilpasser sine prosjekter for å slippe å søke om tillatelse. Undersøkelsen viser også at eierne har manglende tillit til at regelverk og støtteordninger ivaretar deres eller samfunnets interesser.

kilde: dibk.no