Han har i lengre tid, gjennom ulike medier, hatt klare meninger om at Norge trenger en egen boligminister. Både Sverige og danmark har hatt dette i mange år.

Nylig har Dag Henrik Sandbakken gjennom Aftenbladet sagt seg enig i at det er behov for et bedre samspill mellom sentrale og lokale myndigheter. Og at han er villig til å lytte til ideen om egen boligminister som kan jobbe med disse utfordringene.

- Jeg er helt enig med Sandbakken i at det trengs et bedre samspill mellom lokale og regionale myndigheter for å løse utfordringene med hensyn til økt befolkningsvekst, og hva det fører med seg av boligbehov i og rundt de største byene våre, sier Thor Eek i NBBL (Norske Boligbyggelags Landsforbund) til estatenyheter.no i går.

Eek har de siste månedene skrevet en rekke innlegg i ulike medier hvor han klart og tydelig går inn for at landet trenger et regjeringsmedlem som kun konsentrer seg om boligutviklingen.

I Dagsavisen 17. september i år skriver han at befolkningsvekst og byggetakt må balansere.

”Vi har hatt en befolkningsøkning på over 60.000 fem år på rad. Det er en dobling i forhold til de siste 20 årene. Årlig bygger vi nå nesten 10.000 boliger for lite. Etterslepet øker og problemene vokser. Særlig er det en utfordring i og rundt de største byene. Boligministeren må sørge for at boligbyggingen tilpasses befolkningsveksten. Det er kamp om plassen. Tomtearealer er et knapt gode. En boligminister må sørge for at reguleringsmyndighetene sikrer et tilstrekkelig antall godt egnede tomter for boligbygging. Høy boligbygging fører til konflikter. Det er viktig at boligministeren får samordningsansvar for de prioriteringer som må gjøres i forhold til alle innsigelsesinstansene. I pressområdene i og rundt de største byene må bolig få første prioritet”, skriver Eek.

Han mener at landet må bygge for eldrebølgen fordi dette frigjør boliger til ungdom.

”Vi står overfor en eldrebølge og det trengs flere boliger for å løse unges boligetablering. Nye attraktivt tilpassede boliger for eldre frigjør boliger på bruktmarkedet og det kan gi bedre samfunnsøkonomi enn å bygge nytt for unge. En boligminister må legge til rette for at vi har nok kunnskap om hvilke boliger vi har og hva som må bygges for å dekke behovet som befolkningsutviklingen skaper. Vi trenger raskere plan og byggeprosesser. Planprosessene tar for lang tid. En boligminister vil kunne holde trykket oppe i dette viktige arbeidet som nå er startet med regjeringens byggemelding”, skriver han.

Han synes at kommunene har for mye makt, og at i pressområder er det ikke bare «presskommunen», men også omegnskommunene som må ta et ansvar for boligforsyningen. Det er ifølge Eek nødvendig å etablere og sikre et mer forpliktende kommunalt samarbeid vil være et hovedansvar for ministeren.

For enhver nasjon hører retten til en god bolig til en av politikkens absolutt viktigste oppgaver, mener han. Det dreier seg i bunn og grunn om å legge forholdene til rette for at alle skal få en god bolig i et godt og trygt bomiljø, er meldingen han sender ut gjennom sitt innlegg i Dagsavisen.

I april konkluderte et Ap-utvalg med at Norge bør ha en egen boligstatsråd.

– Vi trenger en egen statsråd for bolig. Skal vi få opp boligbyggingen, er det nødvendig å samle ansvaret ett sted, hos en statsråd som kan være en sterk pådriver og rydde av veien hindringer, sa Håkon Haugli til Aftenposten da rapporten ble fremlagt.

Utvalget konkluderte med at det er behov for flere kontroversielle tiltak for å øke byggingen av boliger. Dette er spesielt viktig i pressområder som Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Drammen.

Foruten egen boligminister, ønsker utvalget snevrere adgang til å klage på boligutbygging for fylkesmenn og statlige etater.
Utvalget ønsker dessuten forenkling av regelverk og krav om raskere saksbehandling i byggesaker.

Posten som boligminister innebærer ansvar for hele plan- og bygningsloven.

I dag er dette ansvaret delt mellom Liv Signe Navarsetes (Sp) kommunal- og regionaldepartement og Miljøverndepartementet.

Boligpolitisk talsmann for Høyre, Michael Tetzschner, skrev i Dagsavisen 3. september i år om innsigelsesinstituttet som statlig boligbrems.

Dette er et syn som deles av Eek, og uttrykker det i noen av sine debattinnlegg.

For å rydde opp i dette mener Høyres boligpolitiske talsmann at hele bolig, bygnings- og planfeltet legges til Kommunal- og regionaldepartementet. Eek mener det er et skritt i riktig retning, men likevel utilstrekkelig.

KRDs arbeidsfelt er så stort og omfattende at boligforsyningen fort vil miste statsrådens oppmerksomhet. Mange års fravær av boligpolitikk er årsaken til utfordringene vi ser på boligmarkedet i dag. Vi trenger derfor en dedikert boligminister, mener Thor Eek i NBBL.