Det er i år 16 år siden Energi- og miljøkonferansen første gang ble arrangert om bord på Kilefergen, derav betegnelsen Kielkonferansen. Årets konferanse gikk til sjøs med Color Fantasy 22. til 24. november, en nettverkssamling under temaet energi- og miljøteknologi i bygg.

Arrangør var Nordiske Seminarer AS og KH Consult i samarbeid med Høgskolen i Oslo og Akershus. Frontfigur var som vanlig Kai Hollstedt, ildsjelen som har vært primus motor siden den første konferansen ble avholdt i 1986. Professor Oddbjørn Sjøvold, som skulle ledet arrangementet sammen med Kai, var dessverre forhindret fra å delta, så Kai Hollstedt stor for det hele, som vanlig.

Men alt var ikke som vanlig. Årets konferanse hadde færre deltakere enn vanlig, cirka 40, og det ble en suksess. Kai fikk mye ros fra deltakerne, som var enige om at årets konferanse representerte en positiv fornyelse.

Vi skal komme tilbake til de enkelte temaene som ble tatt opp, men først litt om Kielkonferansens historie. Den går tilbake til 1986, da Nordiske Seminarer ble startet med utgagnspunkt i Nordisk Ventilasjonsgruppe. Formålet var å få i gang et nordisk samarbeid som skulle legge til rette for å oppnå førsteklasses resultater mye raskere og til en brøkdel av prisen.

Den første konferansen samlet 250 deltakere på Tenerife i februar 1986. Blant dem var flere av tidens store navn innen energi og inneklima, blant dem professor P. O. Fanger og den senere professor Jan Sundell. Kai Hollstedt og Bjørn Tore Larsen var de eneste fra 1986 som fremdeles var med på årets Kielkonferanse. Temaene i 1986 var ventilasjon, inneklima, arbeidsmiljø og energi. Senere har konferansen bl.a. vært holdt i Halkidiki i Grekenland, på Madeira og i Orlando, Florida, før den i 1996 fikk fast plass på Kielfergen.

Den opprinnelige Nordisk Ventilasjonsgruppe utviklet fellesnordiske, normerte målemetoder for luftkvalitet. Dessverre varte ikke det nordiske samarbeidet lenge.  Danmark ville heller arbeide med EU-prosjekter sammen med Grekenland. Derfor begynte Norge med sitt eget opplegg, som ble arrangert første gang i 1996 på Kielfergen. I de tyve årene fra 1996 til 2010 ble konferansen arrangert av Stiftelsen Vekst, etter hvert i samarbeid med Høgskolen i Oslo, nå Høgskolen i Oslo og Akershus.