Yrkesopplæringsnemnda i Nordland gjorde i 2013 vedtak om innføring av prisen Årets lærling. Prisen går til en lærling av hvert kjønn, og prisvinneren tildeles en gavesjekk på kr. 10 000, samt et diplom. Hanne Christin Navjord har tatt fagbrev som rørlegger hos bedriften Rørlegger’n på Fauske og var den kvinnelige vinneren, skriver VKE.

- Lærlingeprisen skal være en ekstra påskjønnelse til en lærling som gjør seg bemerket ut fra sine faglige interesser og dyktighet for faget. Som det framgår av begrunnelsen, så ser man raskt at dette er to verdige vinner som er spesielt dyktige, poengterer utdanningsråd Bang i fykleskommunen i Nordland. 

15 forslag
Det er prøvenemndene, andre organisasjoner, videregående skoler, opplæringskontor og bedrifter som har forslagsrett på kandidater til prisen.

For året 2014 fikk yrkesopplæringsnemnda inn 15 forslag til Årets lærling, og alle forslagene var godt begrunnet. Etter en nøye gjennomgang valgte Yrkesopplæringsnemnda i Nordland to verdige kandidater som begge har utmerket seg både som lærling og på fagprøven. I begrunnelsen har man også vektlagt utradisjonelle valg.

Bestått fagprøven med beste karakter
Vinneren av prisen Årets lærling 2014 på herresiden avla fagprøven i kulde- og varmemontørgfaget  i november 2014 og fikk bestått med beste karakter.
- Gjennom læretiden har vært en pliktoppfyllende og vist stor faglig interesse i faget. Han har utmerket seg med å ta til seg lærdom på en svært rask måte. Prøvenemnda i faget fremhever hans praktiske ferdigheter, samt gode teoretiske og praktiske kunnskaper innen elektronikk og automatikk. I tillegg til en meget god evne til refleksjon i faget, viser han stor forståelse for viktigheten av å ivareta miljø og sikkerhet under arbeidet, skriver VKE videre

Nordlansmodellen
Veien til fagbrev for årets lærling har vært litt spesiell siden fylkeskommunen ikke har Vg2 tilbud i akkurat dette faget. Kloke hoder og godt samarbeid skole/lærebedrift har i dette tilfelle synliggjort at det går an å tilrettelegge for fleksible opplæringsmodeller som gir gode resultater for den enkelte, og som samtidig er verdifull for næringslivet.

Valgt en utradisjonell vei
I tillegg til faglig dyktighet har Yrkesopplæringsnemnda vektlagt at Michael Furumo har valgt en utradisjonell vei og i et fag som Nordland har få søkere til.