Jonas Vangsøy var ikke i tvil, han skulle bli mester. 34-åringen var en av 112 rørleggere som gjennomførte mesterutdanningen i fjor.

– Hvis en kunde har to like tilbud, hvor den ene er fra en rørlegger og den andre fra en mester, er jeg overbevist om at de fleste velger en mester. Mester er et kvalitet- og seriøsitetsstempel, sier Jonas Vangsøy til VVSforum.

Kompetanse er verdifullt
34-åringen er daglig leder og medeier i rørleggerfirmaet Vangsøy Rørteknikk AS på Vålerenga i Oslo. Han har grunnfag som teknisk tegner, er servicetekniker og rykende fersk rørleggermester fra Fagskolen i Oslo.

– Jeg drømte om å bli arkitekt, og det var derfor jeg utdannet meg som teknisk tegner. Men jeg fant tidlig ut at det ble for lite action. Jeg var 25 år da jeg startet som voksenlærling i rørfaget. Og jeg har aldri angret en dag, forteller han.

Vi møter den blide rørleggermesteren på kontoret som ligger idyllisk til i en stille og tilbaketrukket gate på Vålerenga. Bedriften han styrer har 3 ½ årsverk. Jonas er både ute og skrur og inne på kontoret.

– Jeg syns det er kult å være rørleggeren på hjørnet. Vi har god beliggenhet, og titt og ofte stikker kunder innom. Faren min, som jeg eier firmaet sammen med, er også rørleggermester. Han har vært opptatt av at jeg må skaffe meg mer kompetanse. Det blir bare viktigere i tiden som kommer. Det var tøft å gå på skolen ved siden av å styre en bedrift, men i dag er jeg veldig glad for at jeg fullførte. Jeg må takke samboeren som har vært så tålmodig under denne perioden, smiler han.

Rørfaget nest største
Som mester kan Jonas markedsføre bedriften med mestermerket. Det skal han selvsagt gjøre. For å søke om å bli mester må det ligge noen kriterier til grunn (se faktaboks).
I dag er det 2270 aktive rørleggermestere i Norge, og økningen har vært stabil god siden mesterordningen kom i gang i 1987. Det året ble det registrert hele 1375 rørleggermestere.
Rørfaget har den nest største gruppen med aktive mestere etter bygg-tømrermester med sine 8129.

– Det er godt å se at det er stabil økning i antallet rørleggmestere. Norge trenger dyktige og kompetente fagfolk som blir stående i faget. Rørleggere er fagfolk alle før eller siden må ha hjelp av, og da er det godt å se at interessen for faget er økende, sier daglig leder for Mesterbrev, Johanne Wulfsberg-Gamre, til VVSforum.

Daglig får Jonas brukt for det han lærte på skolen.

– Økonomi og temaet byggesaker var det som interesserte meg mest på mesterutdanningen. På Fagskolen lærte vi mye om tverrfagligheten, og det har jeg hatt brukt for hver dag. Det er kult at jeg kan titulere meg som mester. Det klinger godt!
Vangsøy Rørteknikk AS lever for det meste av service.

– Jeg jobber mye, men syns dette er så spennende og givende. Og det blir mye jobb og sene kvelder. Den store lønna får jeg nok i himmelen, smiler rørleggermester Jonas Vangsøy.

Fakta:
Slik blir du mester:
• Fag- eller svennebrev i det mesterfaget du søker mesterbrev i arbeidet i

• Arbeidet i mesterfaget i minst 6 år eller minst 2 år etter fag- eller svenneprøve (praksisen bør som hovedregel ligge innenfor siste 10-årsperiode)

• Bestått mesterutdanningen, eller tilsvarende godkjent utdanning, eller grunnlag i realkompetanse, eller fått innvilget fritak på grunnlag av annen utdanning

• Som rørlegger kan du ta mesterutdanning på Folkeuniversitet og Fagskolen. Les mer på mesterbrev.no

• Det koster kr. 720 (2017-pris) årlig å være aktiv medlem som mester (kilde: mesterbrev.no)