Ventilene har en viktige rolle for god regulering. For det første må den holde tett og samtidig har høy autoritet. Når den i tillegg kan overvåke forbruksdata er den meget nyttig for energioppfølgingen.
- Vår såkalte energiventil anvendes primært for å regulere vannmengden i varme- og kjølekretser i VVS-anlegg. Ventilen har imidlertid den egenskapen at når det skjer endringer i driftsforholdene, vil den respondere. Et eksempel på dette kan være redusert effekt ut i fra en varmeveksler. Andre funksjoner er overvåking av ΔT slik at denne holdes konstant. Dette forteller Johan Brevik hos Belimo Automation Norge AS til VVSforum.

Saken fortsetter under bildet:


Hvor tar energien veien?
Energiventilen har i tillegg noe helt unikt, den har innebygget mengdemåler samt to følere som måler temperatur på tur- og retursiden. Dette innebærer at energiforbruket for varme og kjøling kan overvåkes kontinuerlig.

- Fortløpende informasjon kan hentes frem når som helst, enten på anlegget med en bærbar PC (RJ45 Ethernet grensesnitt), via et Top system eller en smarttelefon. Med bakgrunn i at data lagres i 13 måneder, er det lett å hente frem informasjon og lage analyser og få en oversikt over hvor energien forbrukes, forteller Johan Brevik.

Saken fortsetter under bildet:


Forbruksdata overvåkes via Belimo web browser og dataene er tilgjengelig i 13 måneder. Men ikke minst; ventilen overvåker og regulerer for å opprettholde ΔT over f. eks en veksler. Kommunikasjon via BACnet IP eller MP-buss.

God regulering
Reguleringsdelen som anvendes på energiventilen er basert på produktutvikling og leveranser av reguleringsventiler gjennom mange år. Den patenterte reguleringsdisken gir en likeprosentlig reguleringskarakteristikk og ventilen i seg selv er bobletett selv ved høye trykkfall.
-  Sammenlignet med konvensjonelle reguleringsventiler med sete utført i metall, vises ikke noen form for bruksslitasje eller lekkasje, selv etter mange års bruk, sier Brevik.

Installere energiventilen i et eksisterende system
Ved installasjon av ny ventil i et eksisterende system forekommer det ofte at informasjonen om systemet er mangelfull. Med hjelp av energiventilen kan informasjonen rekonstrueres slik at driften optimaliseres.

Saken foitsetter under bildet:


Eksempel på lagrede data, som lagres på nett, her ΔT og vannstrøm. Forbruk lagres i 13 måneder og er tilgjengelig i webserveren

Viktige funksjoner og parametere:
• Posisjon- og eller mengdekontroll. 
• V’max og V’min.
• Minimum ΔT mellom 4 og 20 °C.
• Prioritering av mengde vs. ΔT.
• Tilbakemelding: Mengde, effekt, temperatur, ΔT, ventilposisjon.
• Medie (vann, glykol) og eventuelt prosentandel glykol.