Kommunenes tilsyn er et sentralt virkemiddel for å sikre at kravene i regelverket etterleves. Tall fra Kostra viser at tilsynsaktiviteten blant bygningsmyndighetene i norske kommuner har en positiv utvikling.

Kommunene skal utarbeide strategi for sitt tilsyn hvor blant annet organisering og prioritering av arbeidet inngår. Siden 2011 har kommunene fått føringer for hvordan de skal prioritere tilsynsarbeidet på byggesaksområdet.

Tilsynsvirksomheten skal opprettholdes
Kommunene skal opprettholde sin tilsynsvirksomhet på byggesaksområdet, men staten peker ikke ut prioriterte områder for 2015. I høringsnotatet til endringer i byggesaksforskriften tidligere i år ble det foreslått at tilsyn med krav til produktdokumentasjon og krav til kvalifikasjoner skulle prioriteres i 2015.

En av årsakene til at kommunene likevel ikke blir bedt om å prioritere spesielle tilsynsområder neste år, er at den lokale godkjenningen bortfaller 1.1.2016.

- Et av de foreslåtte tilsynsområdene var krav til kvalifikasjoner knyttet til foretak. Før endringen i den lokale godkjenningen trer i kraft, er det viktig at både kommunene og direktoratet er godt forberedt. Vi ønsker derfor å bruke neste år på å utvikle gode veiledere og verktøy for kommunene, forklarer avdelingsdirektør Ketil Krogstad i Direktoratet for byggkvalitet.

Tilsyn med energibruk og universell utforming rapporteres på nyåret
Ved utgangen av 2014 avsluttes det tidsavgrensede tilsynet med krav til universell utforming og energibruk. Disse områdene har vært prioriterte tilsynsområder siden 1.1.2013. Etter dette skal kommunene rapportere tilsynet til direktoratet. Et eget rapporteringsopplegg sendes til kommunene månedsskiftet januar/februar 2015.