- Jeg kan ikke svare på bransjen, men for egen del kan jeg si at If ikke på noen måte tar lett på dette med svart arbeid, sier Berge til www.vvsforum.no
Hos If har man tydelige krav i vilkårene om at alt arbeid skal utføres forskriftsmessig av godkjente fagfolk. Kommer til en skade, og selskapet mener at skaden kan relateres til arbeidet som er utført, bes det om dokumentasjon på hvem som har gjort jobben.
- Dersom vi finner at det er en klar årsakssammenheng mellom skaden og det dårlige arbeidet, vil det få følger, understreker Jon Berge.

Blir avkortning

- Hvilke følger?
- Vi må alltid kunne påvise årsakssammenhengen. Nivået på en avkortning vil variere etter hvor alvorlig tilfellet er. Det er alltid en individuell vurdering.
Om lag halvparten av Ifs utbetalinger etter en skade går via forsikringsselskapets godkjente håndverksbedrifter. Det mener informasjonsdirektør Jon Berge i seg selv er et bevis for at det ikke blir utført svart arbeid. If vil at det alltid skal brukes fagfolk, ikke primært for å unngå svart arbeid, men for at arbeidet skal bli bra.
- I de tilfellene det kommer til kontantutbetaling etter skade, kan kunden velge å betale for svart arbeid, innrømmer Berge.

Vanskelige å kontrollere

- Men det er vel ikke akkurat ønskelig?
- Selvsagt er det ikke ønskelig, men det er like fullt vanskelig å kontrollere. Det er også vanskelig å si noe om omfanget av svart arbeid, men vårt inntrykk og magefølelse er at det er noe mindre av dette enn bare for kort tid siden. Kanskje toppen er nådd og det blant annet kommer av at det stadig innføres nye krav, undrer han.

Informasjonsdirektør Jon Berge i If ønsker å være tydelig på at svart arbeid er uakseptabelt, men han er også klar på at det finnes noen utfordringer. Berge sier blant annet dette:

- Det er vanskelig for oss å innføre et for strengt kontrollregime på dette. Det vil være for dyrt og for vanskelig å administrere. Det kan heller ikke være vårt ansvar alene, da dette primært er en oppgave for myndighetene. Vi driver med mye informasjonsarbeid der vi viser eksempler på skader som har oppstått på grunn av dårlig eller svart arbeid. Det vil vi fortsette med. Ellers kan jo virkemidler som det svenske ROT-fradraget være positivt for alle parter, så et slikt fradrag bør vurderes.