Pihl & Søn er Danmarks nest største entreprenørfirma, og har i det seneste år været sentrum for en lang rekke saker om underbetaling, livsfarlig arbeidsmiljø og lønnsfusk blant østeuropeiske underentreprenører. Det er danske arbejderen.dk som skriver dette nå, men det har lenge vært stor fokus på dette i flere danske medier i lang tid.

De seneste årene har en rekke skandalesaker fra underbetaling til livsfarlig arbeidsmiljø og lønnsfusk blant østeuropeiske underleverandører florert i dansk media.

Nå er det i ferd med å flyte over for enkelte politikere i Danmark. Arbeidsminister Mette Frederiksen (S) har koblet inn arbeidstilsynet, skattemyndigheter og politi for å skaffe en samlet oversikt over lovovertredelser på Pihl & Søns byggeplasser. Dette til tross for at en hovedentreprenør juridisk sett ikke kan stilles til ansvar for sikkerheten blant underentreprenører.

- Dette skal ikke forhindre oss i å diskutere hvorvidt danske virksomheter tar underentreprenører inn for å unndra seg ansvar for hva som foregår på byggeplassene, sier arbeidsministeren til avisen.dk.

Et eksempel er en sak fra Helsingør hvor Pihl & Søn hadde leid inn det polske firma Kormal til at støpe råbetong omkring det kommende Søfartsmuseet. Det ble avslørt at Kormal fusket med lønnen.

Ved hjelp av kunstig høy vekslingskurs omgjorde dansk minstelønn på 113 kroner til 103 kroner. Sistnevnte beløp var hva de polske bygningsarbeiderne endte opp med i timen, og det endte med at Phil & Søns underentreprenør fikk en bot på én million kroner.

Det har vært flere tilfeller av stygge arbeidsulykker på Ohil & Søns byggeplasser, og i et tilfelle ble en sterkt skadet polsk arbeider nektet ambulanse fordi byggeplassledelsen ville skjule hendelsen.

Samtidig som politikerne nå begynner å reagere, samles danske bygningsarbeidere seg i et nettverk som skal presse Phil & Søn til å skape bedre forhold.

Entreprenøren har 3300 ansatte i Danmark og utlandet, og har byggeprosjekter i 16 forskjellige land og er i gang med en rekke store oppdrag i Danmark, blant andet Nørreport-stasjonen og Nordhavsprosjektet i København, det nye Danmarks Akvarium "Den Blå Planet" i Kastrup og Navitas og Bestsellers i Aarhus. Omsetningen var i 2011 på 5.454 millioner danske kroner.