Statsminister Jens Stoltenberg varslet i juni at regjeringen i høstens statsbudsjett vil legge vekt på investeringer i offentlige bygg og anlegg.

– Innenfor forsvarlige økonomiske rammer vil vi investere for å avdempe noe av den økende ledigheten i bygg- og anlegg, sa han til pressen den 20. juni.

Byråd for utvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen har også varslet at nettopp Oslo vil ha fokus på høy aktivitet innen bygg og anlegg.

Prognosesenteret har utarbeidet en oversikt som viser at ti av de større byggeprosjektene som er planlagt igangsatt de nærmeste årenene, vil føre til godt over 400.000 nye kvadratmeter med næringsbygg, kontorlokaler, kulturbygg og boliger i Oslo. Dette vil ha en kostnad på rundt 22 milliarder kroner. Da er ikke et nytt regjeringskvartal medregnet, ei heller store igangsatte prosjekter.

Revidert nasjonalbudsjett betyr oppstart for to nye gigantprosjekter i regi av Statsbygg, nemlig et nytt bygg ved universitetet på Ås og Veterinærinstituttet, og det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen.

I tillegg prosjektering av nytt nasjonalt folkehelseinstitutt i Oslo bli ferdig i løpet av høsten i år, med mulig  byggestart i 2015. Men dette må først godkjennes av Stortinget.

Byråd Bård Folke Fredriksen ser positive smitteeffekter i området ved Bjørvika, for eksempel i Schweigaardsgate. Selv om det blir mye byggeaktivitet i årene framover, tror han det vil skje på en skånsom og grei måte. Grøntarealene i Oslo skal ikke bygges ned markagrensa skal beholdes.

Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg ser frem til en enorm byggeaktivitet i årene framover. Men innser at det er krevende å bygge boliger til 400.000 nye innbyggere i området de neste ti årene. Men at medlemsbedriftene skal klare å håndtere de mange store prosjektene.