Det er ikke kantine. Elevene må bussen langt opp i skogen hver dag og det er ikke ei dame i mils omkrets. Det ser ikke ut til å skape noe stort frafall blant tømrerelevene ved Sogn videregående skole som deltar i Oslo-prosjektet. Snarere tvert i mot.

- Vi hadde foreldremøte i går. Du vet, foreldrene har ikke nødvendigvis hørt guttungen fortelle så mye fra skolen før. Nå går praten livlig rundt kjøkkenbordet om både limtre og passivhus, forteller Kjetil Hardal som er lærer på tømrerlinja ved Sogn videregående skole.

Relevant arbeidserfaring
Oppdraget er å bygge en passivhusmodul.. Underveis har studenter ved Arktitekthøyskolen i Oslo, ingeniørstudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus og studenter ved Fagskolen i Oslo tegnet, prosjektert og planlagt. Nå er det elevene ved VG2 byggteknikk ved Sogn videregående skole sin tur.

- Når vi bygger noe på skolen er elevene vant til å få flere forsøk. I dette prosjektet er det mer som på en ordinær byggeplass. Som da vi skulle skru inn de 80 cm lange skruene som fester limtrebjelkene sammen og de gikk inn i en litt annen vinkel enn de skulle.  Da måtte vi skrive avviksmelding, ta kontakt med arkitekten og finne en løsning, forteller Hardal.

Tester ut ulike ventilasjonssystemer
Professor ved Arkitektur- og designhøyskolen i Oslo, Marius Nygård har vært leder for Osloprosjektet.
- Vi har fått testet ut mange nye løsninger i dette prosjektet som jeg tror vil påvirke andre byggeprosjekter senere, sier Nygård.

I tillegg til en limtrekonstruksjon som er den første i sitt slag i Norden, tester prosjektet ut både naturlig ventilasjon og  balansert ventilasjon med varmegjenvinning (passivhusløsning)  i samme bygg. Vinduene vil ha automatisk åpning og lukking  som kan overstyres manuelt. Med dette håper Nygård å skape større forståelse for hvordan de ulike systemene snakker sammen.

Kilde: Lavenergiprogrammet