Professor Einar Halvorsen og hans kollega ved Høgskolen i Vestfold på Bakkenteigen, professor Xuyuan Chen har ideer og tanker om framtidige energiløsninger som det statlige Forskningsrådet synes er så gode at de har fått nærmere ti millioner kroner til å jobbe videre med dem.

– Vi skal dele noe med Sintef – vi får drøye seks millioner og de får 3,5 – men det er her på Bakkenteigen vi skal få ideene og tankene ut til realiserbare produkter, sier professor Halvorsen til avisen Gjengangeren.

– Folk her i Norge og i utlandet vet hva vi kan og klarer her på mikro- og nanomiljøet på Bakkenteigen. Prestisjetunge miljøer som UCLA på Berkley i California, universitetene i London, Lyon og Beijing søker vil mer enn gjerne snakke og diskutere løsninger med oss, sier han og legger til at internasjonale forskere kjenner godt til Bakkenteigen-miljøet.

- Vi kjenner det internasjonale forsknings- og utviklingsmiljøet så godt at vi vet at det ikke er noen direkte konkurrenter til oss. Derfor vil vi ikke avsløre så mye om våre sensorer og løsninger, men kan si så mye at det er mye penger og energi å spare på vår løsning, sier han.

– For energibransjen vil vår løsning gi enorme besparelser og oppetid. I dag koster det selskap med vindmøllepark til sjøs 150.000 kr å sende ut en mann til å kontrollere og sjekke at alt er i orden. Det er den eneste måten vindmøllene offshore kan overvåkes på. Og hvis oppsynsmannen finner ut at noe er galt må det en ny runde med reparasjoner og servicefolk ut til mølla, sier han.

Til avisen forteller han at dagens ordning med folk, spesialskip og tilsyn koster 150.000 kr pr. vindmølle offshore. Den nye løsningen betyr at energiselskapene slipper å sende oppsynsfolk på dyre turer bare for å konstatere at alt er greit og selskapene får umiddelbare alarmer og varsler hvis strømproduksjonen stanser eller faller. Det er da det er viktig å komme i gang igjen og få opp energiproduksjonen.

– Vi her på Bakkenteigen og i SINTEF vet at ideen vår er gjennomførbar. Den sikkerheten har Forskningsrådet også, sier han til Gjengangeren.