Prosjektleder Bård Ellingsen hos Moe as 
Målet for den 1360 m2 store barnehagen like ved Heggedal stasjon er å bli Norges første plusshusbarnehage. Som Futurebuilt-prosjekt må den halvere klimagassutslipp fra energi, materialer og transport i forhold til vanlige barnehager.

– Vi skal ha lokalt fornybar energi fra grunnvarme og solceller, og vi bruker mest mulig tre, opplyste miljørådgiver Elisabeth Kolrud fra Asker kommune på Brød & Miljø-møte i forrige uke. Fra starten var planen at bygningskroppen skulle være på passivhusnivå, men etter avsluttet skisseprosjekt vurderer kommunen nå lavenergi.
– Det er positivt for utslipp og økonomi hvis vi klarer å minske materialbruken, poengterer Kolrud.

Sommer- og vintermodus
Ventilasjonskonseptet kombinerer mekanisk ventilasjon med automatisk vinduslufting, primært med to driftsmodus:
Om vinteren prioriteres mekanisk ventilasjon. Da kan vinduslufting brukes som supplement hvis inneklimamålere tilsier at det trengs. Det gjøres gjerne med pulsventilasjon; vinduene åpnes i korte perioder.
– Om sommeren setter vi naturlig ventilasjon foran, forklarer prosjektleder Bård Ellingsen hos Moe as som er rådgivere i prosjektet. Lufta trekkes inn gjennom vinduer nede på veggen og ut gjennom takluker.

9 m takhøyde
Barnehagen er utformet med takoppløft for å optimalisere betingelser både for solcellepaneler og naturlig ventilasjon via oppdrift.
– Det er viktig  få inn arkitekt tidlig når man skal benytte oppdriftsventilasjon – da trenger vi så stor takhøyde som mulig, understreker Ellingsen. I samlingsrommene er det nesten 9 m under taket.
– Da får vi god oppdrift, og god bufferkapasitet når vi har gjort en pulsventilering, forklarer Ellingsen.

Fra 12 til 7 kubikk
Vinduene kan styres på ulike måter, og åpnes i varierende grad. De har egne klemsikringsfunksjoner, noe som selvsagt er ekstra viktig i en barnehage. Styresystemet er integrert med varmestyringen for å unngå lufting og varmepådrag samtidig. Kombinasjonen av naturlig og mekanisk ventilasjon betyr lavere installert kapasitet.
– Ventilasjonsaggregatet er neddimensjonert fra å kunne levere 12m3/m2 til 7m3/m2, opplyser Ellingsen. Dette finansierer om lag halvparten av investeringen for naturlig ventilasjon. I tillegg reduseres energibehovet til ventilasjon med ca 4000 kWh årlig.

Skepsis i VVS-bransjen
Konseptet for barnehagen vant en plusshuskonkurranse i regi av Futurebuilt, og juryen framhevet blant annet at det tilrettelegger for naturlig ventilasjon. Å dømme etter oppmøtet på frokostmøtet i forrige uke, er mange arkitekter interessert i alternative løsninger.

– Hvordan er interessen i VVS-bransjen?
– Det er mye skepsis, men en del har fått opp øynene litt. Vi har gode prosjekter å vise til, både i forhold til energi og økonomi, mener Ellingsen. Han jobbet tidligere hos leverandøren BSI AS, og har vært med på å utstyre flere barnehager og skoler med hybridventilasjon så vel som ren naturlig ventilasjon.
– Markedet er her, men det er altfor få rådgivere som kan prosjektere slike anlegg, fastslår Ellingsen.