- Er de fjernvarmedrevne maskinene mest effektive kan det bli aktuelt å prøve dem også i eldre bebyggelse, sier energidesigner Karin Adalberth hos Lunds Energi(LKF). Hun har vært LKFs konsulent i byggeprosjektet.

Først ute
Som et av de første boligselskapene i Sverige vil LKF dermed gå inn for å installere fjernvarmedrevne hvitevarer i en del av sin nyproduksjon.
I de tre forsøkshusene i det nye kvartalet Oden installeres fjernvarmedrevne vaskemaskiner og tørketromler, og i det samme kvartalet får 19 rekkehus lignende vaskeutrustning og dessuten fjernvarmedrevne oppvaskmaskiner.

De fjernvarmedrevne maskinene har varmevekslere der oppvask- og vaskemaskinene varmes med fjernvarmevann, som erstatter elektrisitet som energikilde. Med fjernvarmedrevne vaskemaskiner og tørketromler sparer hver husholdning om lag  400 kWh el. per år.

– Installasjonene er et pilotprosjekt i samarbeid mellom LKF, Lunds Energi og leverandøren av maskinene, Asko, forteller Håkan Nilsson, prosjektleder hos LKF.

De fjernvarmedrevne maskinene skal testes sammen med elvarmede maskiner med høy effektivitet for å se hvilke som benytter minst energi, og er mest miljøvennlige. Er de fjernvarmedrevne maskinene mest effektive kan det bli aktuelt å prøve dem også i eldre bebyggelse.

Varmekraftverk
Veldig god isolering av blant annet vegger og vinduer, høy lufttetthet og effektiv varmegjenvinning i isolasjonen har gjort det mulig å presse ned energiforbruket for oppvarming med 70-80 prosent, sammenlignet med konvensjonell teknologi, sier energidesigner Adalberth.

Siden oppvarming fortsatt kreves i passivhus, benyttes fjernvarme, som også varmer varmtvannet.

- Vi synes det er viktig å benytte fjernvarme så mye som mulig der det er mulig, spesielt siden Lund i fremtiden vil få et overskudd av fjernvarme fra varmekraftverk, sier Håkan Nilsson. Med spillvarme og varme fra varmekraftverket i Örtofta vil fjernvarmen klassifiseres som CO2-nøytral.

Energiprisene fra varmeverket for villa og småhus er p.t. kr sek 0,67 pr kWh samt sek kr. 4000 pr år.nSom en del av installasjonen får hver kunde en fjernvarmeveksler, med interaktivt brukergrensesnitt.