I Norge brukes det mye tre som stendere i veggene, og ved langvarige lekkasjer byr dette på store problemer. Den tyske produsenten Dornbracht har utviklet det som kalles Drybox, og som er spesielt utviklet til nordiske typer av veggkonstruksjon. Ifølge produsenten tetter denne hermetisk og fanger opp selv de minste lekkasjer.

I en pressemelding skriver Dornbracht at sofistikert utstyrte bad er eksklusive armaturer for innbygning som serien Tara, Supernova eller Waterfall fra Balance Modules, på en måte et interiørarkitektonisk krav. At vannet flyter spesielt komfortabelt ved slike installasjoner, er bare én side av saken.

Den andre er den installasjonstekniske: Tettheten til de forsynings- og reguleringsenhetene som befinner seg i veggen, må være garantert over tid. Dette, fordi selv små lekkasjer som ikke oppdages, kan forårsake betydelige skader på bygningsstrukturen. I de nordiske land hvor vi ofte bruker trestendere, vil skaden ofte bli større Av denne grunn er det allerede i regelverkene krav om at det skal settes i verk sikringstiltak, slik som hermetisk tette installasjonsbokser for innbygning.

(Klikk på bildet for større format)

Dornbracht gir med Drybox et både praktisk og høykvalitets svar på disse kravene: Boksen som er laget av ABS-plast med bunn og lokk av rustfritt stål, kan med en dybde på 80 mm monteres inn i alle vanlige veggtyper. Takket være en sidelengde på 450 mm, finnes det i tillegg nok plass inne i boksen til å koble de ønskede innbygningsarmaturene til forsyningsledningene med skrue- eller trykkforbindelser. For dette er Drybox kompatibel med alle rør-i-rør-systemer med PEX innvendig rør og 25 eller 28 mm ytterrør.

I pressemeldingen beskrives det at Drybox blir festet til stenderveket med en stålramme som kan justeres i dybden. Slik kan innmonteringsdybden til Drybox tilpasses nøyaktig til den senere underpanelingen med flisoverflate. I det neste arbeidstrinnet blir gjennomføringene i ABS-huset som er stanset ut på forhånd, åpnet, samt den delen av armaturen som skal bygges inn, forberedt for installasjonen. Med noen få håndgrep i den monterte Dryboxen, kan så veggkonstruksjonen ferdigstilles etter at rørledningene er koblet til.

Om tilførselen av tilkoblingsledningene ved dette kommer inn vertikalt nedenfra eller fra siden, bestemmes av retningen for innbygningsdelen til armaturet. Dette betyr en frihet i hvordan dusjen utformes, da betjening og utløp etter ønske kan plasseres ved siden av eller over hverandre.

Den tettheten som kreves av Dryboxen, spesielt for tilførselsledningene for kaldt og varmt vann, oppnår Dornbracht ved de spesielle skrutilkoblingene for rør-i-rør-ledningene som festes i gjennomføringene. På samme måte som for kabelgjennomføringer i elektriske koblingsbokser, blir disse tettet mot Drybox-huset ved
et feste med en kontramuffe på den ene siden. Tettheten til de gjennomførte tilførselsledningene av fleksible PEX-rør i et kapslingsrør på sin side, blir sikret ved en klemmeforbindelse. En flatpakning rundt hele kanten sikrer til slutt tettheten til det rustfrie stållokket som skrus på etter installasjonen.

Ved å være hermetisk skilt fra byggstrukturen, vil selv større lekkasjer, på grunn av for eksempel en utett rørforbindelse, ikke få følger, Ved hjelp av et separat ”overløp” som kan monteres etter ønske, har Dornbracht likevel samtidig sikret at feilen tross alt vil bli synlig, og dermed bli rettet. For å gjøre dette, blir den fleksible avløpsledningen ført fra Dryboxen til et utløpssted utenfor synsfeltet for armaturen. Dette kan som sagt monteres hvis ønsket, fordi lekkasjevannet ledes som vi vet ut gjennom ytterrøret.

For å beskytte mot den vannspruten som heller ikke ved denne innbygde installasjonen unngås, blir det på lokket til Dryboxen med utgangene for betjeningen og for eksempel utløpet til dusjen eller badekaret montert en Kerdi-tetningsmansjett før flisene legges på. Flisleggeren legger denne tetningsmansjetten på vanlig måte inn i den alternative tetningen under flisene, slik at det fra dusjsiden ikke kan trenge noe vann inn i veggen. Den metode som er valgt gjør at man kan gå inn i boksen uten at man bryter membranen.

Utløpsåpningen for ”overløpet” som er dekket med en dekkrosett, blir tettet med en O-ring i et spor i det fleksible avløpsrøret. Den hindrer samtidig at røret glir tilbake i veggen.

Dornbracht skriver at de nå med Drybox tilbyr en komplett installasjonsløsning, hvor armaturet, Drybox og rør-i-rør-systemet er optimalt tilpasset hverandre. I motsetning til de sikringene en har hatt tidligere, tilbyr Drybox avgjørende monteringsfordeler uten kompromisser, for den samlede estetikken til badet: Den er lett å feste i trestenderverket i veggen, og sørger på grunn av det reduserte antallet gjennomføringer for en bedre beskyttelse mot uønsket vannlekkasje. Konstruksjonsdetaljer som rørgjennomføringer med dobbelt tetning, samt den høye og varig korrosjonsbestandige materialkvaliteten til det monteringsklare, komplette Drybox-settet, gjør dette sikkerhetsaspektet fullstendig.

I tillegg til disse konstruksjonsegenskapene, beholder du en størst mulig frihet for design av baderommet på grunn av at installasjonen er fullstendig skjult bak flisene i veggen: Den valgfrie plasseringen av betjeningselementene eller utløpet hører også med til dette, i tillegg til det diskret skjulte utløpet for overløpet. Fremfor alt bør likevel friheten i valg av armaturserier overbevise når det gjelder designaspektene. Blant annet på grunn av de praksisorienterte dimensjonene til Dryboxen kan alle Dornbrachts armeturserier kombineres med denne spesielt sikrede innbygde installasjonen.

Drybox med 450 mm lengde på siden kan fra september i år leveres for alle innbygde servantarmaturer og 1-greps blandebatterier. Introduksjonen i markedet av ytterligere versjoner for enda med fleksibilitet ved installasjonen vil så følge gradvis, hevder Dornbracht. Drybox er nå hos Sintef for godkjennelse. For mer informasjon, kontakt Dornbracht Nordic.

Om Dornbracht
Aloys F. Dornbracht GmbH & Co. KG med hovedsete i Iserlohn, Tyskland er en internasjonalt agerende produsent av designarmaturer og -tilbehør av høyeste kvalitet for bad og kjøkken. Selskapet vinner regelmessig internasjonale priser for designen av sine produkter, og har utover det utmerket seg med et vedvarende kulturengasjement siden 1996. Siden 2006 har publikasjonen "Dornbracht - the SPIRIT of WATER" blitt utgitt i en bad- og kjøkkenutgave, som dokumenterer selvfølgeligheten av Dornbracht som en bedrift med kulturell relevans og henviser til spekteret til merket Dornbracht.