Etter at Vvs-forum meldte at Omsorgsbygg har krever pengene tilbake for to energisentraler med urealistisk ytelse har en rekke fagpersoner tatt kontakt og spurt seg hvordan det er mulig for en offentlig aktør å “gå fem på”.

Lar seg lure
- Eksemplet Omsorgsbygg viser at det fortsatt forekommer at kunder lar seg lure, på tross av en rekke advarsler og stikk i strid med grunnleggende prinsipper, sier Jon-Viking Thunes, rådgiver i Sweco i Bergen.
Thunes ser også dette som et slående eksempel på hvordan saklig, faglig argumentasjon dessverre for ofte taper i kampen mot velregisserte salgsfremstøt. Samtidig hersker det ofte en oppfatningen av at alt som er nytt er bra.
- Henger man ikke med riisikere man å bli sett på som sidrumpa og akterutseilt, sier Thunes
Thunes bemerker dessuten at da en anerkjent fagperson som Trond Harsem gik ut slik han gjorde og “satte navn på galskapen” og samdig viste hvor usannsynlig dette var, så skulle det være nok til at slike fantasiprodukter ble stoppet.
- Det er vanskelig å forstå hvordan dette kunne gå så langt at det faktisk ble intallert i en aktuell bygning, sier Thunes.

Åpenbart
Da produktet ble lansert på markedet i Norge med sitt "hemmelige" og mystiske design, var det for enhver med et minimum av termodynamisk kompetanse åpenbart at de ytelsesdata som ble oppgitt i beste fall var villedende og i verste fall ren humbug - i strid med det som er av naturlover innen energiomsetning. 
- At Professor Sjøvold, som er en person jeg kjenner med høy faglig kompetanse og integritet, engasjerte seg i dette, velger jeg å se på som et initiativ for å bidra til å avsløre humbugen og lære dette videre til sine studenter. Noe annet er utenkelig, sier Thunes, som viser til at er det ikke så alt for mange år siden man fikk presentert "vidunderradiatorer" som på mirakuløst vi produserte energi uten at noe helt kunne forklare hvor den kom fra.
- Man skal alltid være åpen for nye måter å løse ting på, men fysikkens lover er det ikke gitt menneskene å gjøre noe med, og når noe virker for godt til å være sant så er det som regel det, sier Thunes.

Må dokumenteres
- Alle påstander i medlemmenes markedsføring av produkter skal kunne dokumenteres. Våre medlemmer får i markedsføringen ikke komme med feilaktig eller villedende informasjon om egne eller andre sine produkter. Dette sier Bård Bårdsen i Varmepumpeforeningen, som tidligere har ekskludert medlemmer på grunn av det man ser på som dårlig forretningsskikk. 
- Vi råder kunder til å be om data i henhold til EN 14511 som er gjeldende standard. For luft/vann og vann/vann varmepumper bør installatør gi et estimat på forventet besparelse, sier Bårdsen, som har standardkontrakter som medlemmer kan benytte.
Produsenten av de såkalet CBB sentralene gikk ut med at man skulle få 14 ganger innsatsen fra en "varmepumpe" uten noen steder å hente energien fra.
- Da er det ikke lenger varmepumpeteknologi vi snakker om. Med bergvarme og lavtemperatur distribusjonssystem kan man få inntil 4 i årsvarmefaktor. Med uteluft som varmekilde og lavtemperatur distribusjonssystem kan man få inntil 3,5 i årsvarmefaktor. Hvis man skal tilføre strøm til en maskin og få 14 ganger så mye energi ut i andre enden er det enkelte grunnleggende fysiske lover som ikke lengre gjelder, sier Bårdsen.