Under gateplan og fortauer i Oslo ligger det mange tusen kvadratmeter snøsmelteanlegg. Når snøen faller, er det viktig å få denne bort så fort som mulig, før tusenvis av føtter tråkker den til og det dannes issvuller og glatte forhold.

På et kontor i Karl Johansgate, sitter Geir Tøyen og overvåker det hele. Han jobber i et lite og velrenommert firma, Vaktmester-Gruppen AS. Jobben er å få byens snøfall unna ved hjelp av sin PC. Snart får han også videobilder fra gatene for å følge med at de er helt snø- og isfrie til enhver tid.

- Dette kan jeg styre fra hvor som helst, forteller han til VVSforum. Og spøker med at han godt kan sitte i Spania eller Thailand og sørge for tørre gater i Oslo.

Saken fortsetter under bildet:

Geir Tøyen viser sensorene på bakkenivå som gir beskjed når anlegget skal koble inn.

Vaktmester-Gruppen AS har langt over 30 000 kvadratmeter gågater og fortau å passe på. Det største anlegget er Oslos paradegate Karl Johan, fra Sentralbanestasjonen til Egertorget, samt noe inn i sidegater, til sammen 16 000 kvadratmeter.

Her ligger det et anlegg som kun er fylt med vann.
-Det vil alltid være litt lekkasje, og da er det ikke så gunstig med glykol, påpeker Geir.
Styringssystemet i Karl Johansgate er levert av Aiwell som også har skreddersydd programvaren.

-Det betyr at vannet må være i bevegelse i rørene hele tiden så det ikke fryser, forteller han. Vanligvis er det glykol i slike anlegg. Men av miljøhensyn er det her valgt kun vann.

Styringssystemet i Karl Johansgate i Oslo er Aiwell Control 3000, med Sensor Interface MAXI og Aiwell Værstasjon. Det vil si en Snøsensor, Frostsensor/Snøsniffer og Luftføler. Disse styrer og kontrollerer energibehovet til et minimum for å holde areal fritt for is og snø. 

Saken fortsetter under bildet:

Styreenhet som er montert på vegg i en av sidegatene til Karl Johans gate

Sammen med følere som kjenner på utetemperatur, om det er snø i luften, vann-temperatur og bakke-temperatur, gir føleren beskjed når anlegg må startes og hva som minimum må tilføres av energi for å holde bakken isfri.  Dette anlegget bruker i gjennomsnitt 80-100 kWh/m2/år mot tradisjonell styring på 320-350 kWh/m2/år,
ofte mer enn 70 prosent besparelse.
-Ingen snøsmelteanlegg er like. Selv om temperaturen kan være den samme i lufta, så er f.eks. overdekningene forskjellige. Aiwells styringssystem kan tilpasses disse forskjellene, forklarer han.

Han sier at AC 3000 har et meget avansert program for smelting av snø. Ved hjelp av Snøsnifferen starter anlegget før snøfallet og starter forvarming av bakken. Anlegget måler snø-intensiteten og tilpasser smelteeffekten i bakken etter temperatur og snømengde. Anlegget kan styre opptil 10 anvendelser samtidig og helt uavhengig av hverandre slik at drift og energibesparing blir optimal pr. anvendelse.
- En trapp har et helt annet kjøleareal på grunn av opptrinnene enn flat mark. Asfalt leder varme forskjellig i forhold til granitt. I en gågate vil forholdene bli påvirket av bygningshøyde, tverrgater ol. Alle disse forholdene tar vi automatisk hensyn til for å få redusert driftskostnadene til et minimum. Dette krever flere Interface-sensorer og øvrige sensorer, men på slike store anlegg snakker vi om inntjening ofte på under ett år, sier Geir Tøyen.
- Og så er dette et genialt system. Jeg kan justere eksakt temperatur på anlegget, eksempelvis 2,4 grader. Faktisk helt ned på 10-dels grader.

Geir Tøyen er ansvarlig for ni anlegg i hovedstaden, fra sentrum og opp til Majorstua.

Han ser frem til at det blir installert kameraer slik at han kan følge med på overflaten og justere etter behov.

-Snø kommer ikke alltid mellom klokka 08:00 og 16:00, men til alle døgnets tider. Jeg får sms-varsel, da går jeg til PC-en og sjekker om anlegget skal starte. Hovedfokus er å spare energi. Her snakker vi om mye energibruk og mye penger, fastslår Geir Tøyen.

Han har jobbet med snøsmelteanlegg i åtte år, og har sett flere anlegg som han beskriver som lite styringsdyktige. Utstyret han jobber med i dag, og som er levert av Aiwell, gir han all ære. De har bra teknologi, ikke minst noe så viktig som følere. De har snøsniffere som er vanvittig bra - de starter anlegget med en gang, sier han.

-Jeg er også veldig fornøyd med måten de stiller opp på. Jeg har ikke peiling på teknologi, men er det noe som ikke fungerer, så er det alltid hjelp å få hos Aiwell.

Vaktmester-Gruppen er godt kjent i Oslos ”underverden”, det vil si blant firmaer som jobber under gateplan, med både rør og kabler.
-Når det er gravearbeid et sted, så ringer selskapet som har jobben til oss og ber om bistand, avslutter Geir Tøyen.

Tore Johnsen i Aiwell sier til VVSforum at snøsmelteanlegg i Østlandsområdet, særlig ved kysten, bør energiforbruket være ned mot på 80 til 100 kWh/m2/år. Dette baserer selskapet på de erfaringer som er gjort der de har levert styringssystemer. Et eksempel er Gågåten i Gjøvik hvor det ble brukt 95,5 kWh/m2/år, noe Aiwell mener er et godt resultat.