Med ordfører i Oslo kommune, Fabian Stang, samt administrerende direktør i Oslo Håndverks- og industriforening, Eivind Andersen på plass, var rammen for en ærverdig fag- og svenneprøveutdeling lagt i Oslo rådhus tirsdag kveld.

Totalt er det 26 rørleggerlærlinger som har avlagt svenneprøven i løpet av første halvår, men kun syv som møtte under utdelingen i går. Kandidatene har i løpet av vinteren avlagt prøven under oppfølging av representanter fra prøvenemda i prøvelaboratoriet på Kuben yrkesarena i Oslo.

Saken fortsetter under bildet:

Her står alle kandidatene på rekke og rad etter tildelingen av svennbrevet i Oslo Rådhus. Fra venstre: Oldermann Helge Ranheim, faren til Even Johanson Bergan, Cetin Umit, Anders Brede Fossum, Albanin Istrefovic,Ole Martin Ormset, Julie Laurendz, og Marius Hansen Larheim. 

Opptatt av rekruttering
Helge Ranheim, daglig leder i Østlandske VVS og oldermann i Oslo Rørleggerlaug, og daglig leder i Rørentreprenørenes Felleskontor, Anders Larmerud er begge opptatt av rekrutteringen til rørleggerfaget. Herrene er derfor litt skuffet over oppmøtet når bare syv av 26 kandidater dukker opp.

- Fag- og svennebrevutdelingen i regi av Oslo håndverks- og industriforening er med på å heve statusen for håndverksfagene. Derfor er det trist at ikke flere rørleggere møter opp. I dag har man valget mellom å møte her, eller å få svennebrevet tilsendt i posten. Jeg synes jo det må være mye hyggeligere å motta beviset personlig for den innsatsen man har lagt ned, og i en slik setting som denne. Her blir man hedret, sier Larmerud.
- Men trenden er dessverre negativ. Flere og flere møter ikke opp for å motta beviset på at man har fullført fagutdanningen, og det gjelder ikke bare for rørleggerfaget. 

Lærlingbedrfitene må mer på banen
Både Ranheim og Larmerud har en henstilling til lærlingene, og ikke minst til lærlingbedriftene.
- Gjør utdelingen til en flott markering for kandidatene, gjør litt stas på bedriftens fremtidige medarbeidere og møt opp sammen. Bransjen har et felles mål som er å skape dyktige rørleggere, og skal vi få til det må både engasjement og status heves, er begges oppfordring. 

De ferske rørleggerne som var med under gårsdagens utdeling var:
Julie Laurendz, Oras AS, Oslo , Marius Hansen Larheim, Caverion Norge AS, Cetin Umit, Rørlegger + AS, Albanin Istrefovic, Cavrion Norge AS, Ole Martin Ormset, Rørentreprenøren AS, Anders Brede Fossum, Fossum & Kristiansen AS, og faren til Even Johanson Bergan.