Mangelen på arbeidskraft i bedriftene summerer seg i år til 51 300 personer, noe som tilsvarer en økning på 6 300
personer, eller 14 prosent, siden samme tidspunkt i fjor. Det er bedriftene innen eiendomsdrift, forretningsmessig og faglig tjenesteyting, samt bygge- og anleggsbedriftene som har størst mangel på arbeidskraft. Innen industrien er mangelen på arbeidskraft relativt lav.

Siden fjorårets undersøkelse er det mangelen på tømrere som har økt mest, med 1 050 personer, mens mangelen på rørleggere og VVS-montører har gått mest ned, fra 1 800 til 800 personer

Resultatene fra vårens bedriftsundersøkelse viser at bedriftene i byggenæringa er betydelig mer optimistiske enn gjennomsnittet, mens bedriftene i anleggsnæringa er noe mindre optimistiske. 32 prosent av bedriftene i byggenæringa forventer å øke bemanningen i løpet av det kommende året, mens dette gjelder 23 prosent av bedriftene i anleggsnæringa. 11 prosent av bedriftene i begge næringene svarer at de regner med å nedbemanne.

Optimismen i byggenæringa henger sammen med økt ordretilgang på nye næringsbygg og boligrehabilitering, samtidig som boligbyggingen nå har begynt å ta seg opp igjen.

Bygge- og anleggsvirksomhet
I bygge- og anleggsnæringa mangler det nå 10 300 personer. Mangelen er størst i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, hvor det totalt mangler 2 250 personer, samt i Oslo og Akershus, hvor det mangler 2 200 personer. Bygge- og anleggsnæringa er den næringa som har det strammeste arbeidsmarkedet totalt sett, med en stramhetsindikator på 5,8. Arbeidsmarkedet er strammest i Nord-Norge (9,8) og i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal (7,5).

Omsetningen for bygge- og anleggsnæringa var betydelig lavere i 2009 enn den var i 2008, og det var også en betydelig vekst i arbeidsledigheten. De siste månedene har imidlertid flere indikatorer for aktiviteten i byggenæringen utviklet seg positivt, og veksten i arbeidsledigheten har også stoppet opp. Resultatene fra bedriftsundersøkelsen bekrefter at det nå er økt optimisme i denne næringa.

Økt mangel på byggearbeidere
Mangelen på tømrere, snekkere, elektrikere, bygningsingeniører, murere og malere har økt siden fjorårets bedriftsundersøkelse. Den estimerte mangelen på tømrere har økt fra 850 til 1 900 personer, mens mangelen på snekkere har økt fra 1 000 til 1 550 personer, og mangelen på bygningsingeniører og -teknikere har økt fra 550 til 1 000 personer.

Spesielt for snekkere er arbeidsmarkedet relativt stramt, med en stramhetsindikator på 12,7. Samlet er likevel mangelen på byggearbeidere fortsatt lav i vårens undersøkelse, noe som må sees i sammenheng med at vi nå har en relativt høy arbeidsledighet blant bygge- og anleggsarbeidere.

Europa sliter
I eurolandene er det fortsatt behov for å kutte mer i de offentlige utgiftene for å gjenreise vekstevnen i økonomien. Det gjelder ikke bare i kriselandene, men i alle landene for at de skal stå bedre rustet til nye nedgangstider og ny utgiftsvekst. Kostnadene vil øke til helsestell og pensjoner når befolkningen blir stadig eldre.

I denne prosessen kan både lønnsnedslag og fallende priser vise seg å bli et uunngåelig resultat, fremgår det av en ny OECD-analyse av eurolandenes økonomi. I mellomtiden forbereder EU nye krisetiltak for å demme opp for eurokrisen. Torsdag og fredag er det nytt EU-toppmøte.