Lavenergiprogrammet har derfor tatt initiativ til et prosjekt som skal hjelpe med å anslå andel av varmebehovet som kan dekkes av ulike varmeløsninger.

Solfangere kan brukes til både romoppvarming og varmtvann.Veslemøy Nestvold / LavenergiprogrammetByggteknisk forskrift inneholder krav til energiforsyning til bygninger. Som hovedregel må minimum 60 prosent av varmebehovet til bygninger kunne dekkes med annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet eller fossile brensler hos sluttbruker. For bygninger under 500 m2 gjelder kravet for 40 % av varmebehovet. Ved energimerking av bygninger skal det fremgå både en energikarakter som uttrykker bygningens energieffektivitet og en oppvarmingskarakter som angir hvor stor del av varmebehovet som kan dekkes annet enn fossilt brensel og strøm. 

Det har kommet innspill fra byggenæringen om det i mindre byggeprosjekter, der det ikke er egne prosjekterende inne på varmesiden, er utfordrende å vite hvor stor andel av bygningers varmebehov ulike varmeløsninger kan antas å dekke på årsbasis. Lavenergiprogrammet har derfor tatt initiativ til et prosjekt for å foreslå veiledende verdier for andel av bygningers varmebehov som kan dekkes av ulike varmeløsninger. Erichsen & Horgen er leverandør av utredningen, og det er laget en bredt sammensatt referansegruppe som følger prosjektet og gir innspill underveis.

Prosjektet tar utgangspunkt i typiske varmeløsninger som vil kunne bidra til å oppfylle kravene i § 14-7 i byggteknisk forskrift, dvs. f.eks. varmeanlegg basert på solfanger, varmepumpe, biobrensel, fjernvarme, etc., samt vanlige kombinasjoner av disse. Aktuelle bygningskategorier for er utredningen er mindre kontorbygninger og skoler, småhus, boligblokk og barnehage. Prosjektrapporten vil være klart i løpet av 2011. Da blir det opp til myndighetene å vurdere om resultatene kan brukes ved revisjon av veiledningsmateriell til byggteknisk forskrift og energimerkeordningen.

Den ferdige rapporten vil publiseres på Lavenergiprogrammets sider når den er klar.

Skrevet av Guro Hauge, Lavenergiprogrammet