Et rørleggerfirma som for tiden erfarer historisk fulle ordrebøker er Åge Nilsen AS i Tromsø. På tross av at olje- og gasseventyret ikke kom i gang i nordområdene er det sterk vekst og mye aktivitet i Ishavsbyen. En gassnæring på vent har også kommet rørleggerbransjen til unnsetning på rekrutteringssiden.

Store prosjekter
Av store offentlige prosjekter som Åge Nilsen AS skal igang med er et nytt fakultetsbygg for medisin og helsefag (MH2) ved Universitetet i Tromsø. Bygget er på 20.000 kvadratmeter og vil ha plass til ca 1.100 studenter og ansatte.
- Dette er en historisk stor jobb for oss, forteller leder for Åge Nilsen AS, Tor Torbergsen til VVSForum.

Torbergsen kan også meddele at firmaet aldri har hatt så mye i ordrereserve. Etter hva han kjenner til er situasjonen den samme for de fleste av rørleggerfirmaene i byen.
- Det samme gjelder i det tre nordligste fylkene, det har vært slik de siste to årene, det er mye å gjøre i forhold til normalen, men vi er forsiktige med å forskuttere framtiden, sier Torbergsen, som særlig har hatt oppdrag i forbindelse med en rekke skolebygg i de senere år.

Prosjektleder Jørn Dale og prosjektingeniør Sofie M. Brinch Ness tilhører den nye yngre generasjonen i Åge Nilsen AS. Begge er utdannet gass og prosessingeniører, samt at Jørn har fagbrev og praksis som rørlegger.
 
Her står begge i amfiet ved Sommerlyst Ungdomsskole. Skolen er opprinnelig 50 år gammel, men ble revet og erstattet med et helt nytt bygg. Bygget ble overlevet for få dager siden. 

Sommerlyst Ungdomsskole er den største ungdomsskolen i Tromsø. 
Store og små bad
Et annet stort prosjekt Torbergsen har sikret seg og som han nå venter på skal starte opp er Tromsøbadet, som skal bygges etter inspirasjon av Sørlandsbadet i Lyngdal. Alt er klappet og klart for prosjektet, som skal bygges på Templarheimen, nord på Tromsøya.

- Det gjenstår å få løftet gjennom reguleringsplanen, men det regner vi med skal gå i orden i løpet av juni. Det er Tromsø Kommune som er utbygger, forteller Tor.

For Åge Nilsen AS utgjør anleggssiden ca tre fjerdedeler av aktiviteten i selskapet, som nå teller ca 40 rørleggere.

Åge Nilsen AS har også en stor rørleggerforretning med byens største utstilling av baderom på Skattøra nord på Tromsøya.
- Vi har også satset mye på rehabilitering, her ser vi også god aktivitet, sier Torbergsen.

Satser på lærlinger
En av grunnene til at man kan ta på seg store oppdrag er en bevisst og langsiktig sat-sing på rekruttering, som nå kaster av seg.
- Vi har alltid hatt en håndfull lærlinger i sving, og har dermed sikres oss bra med tilgang på arbeidskraft, sier Torbergsen.

Det har også vært en tilgang på prosjektledere fra gass-bransjen, i forbindelse med mindre aktivitet på sokkelen.
- For tre år siden var det umulig å rekruttere folk fra den kanten, men i den siste tiden har det kommet en del henvendelser uten at vi har søkt etter folk, dette gjelder særlig den yngre delen av arbeidsmarkedet.

Sats på rekruttering
På tross av brukbar tilgang på arbeidskraft kunne Torbergsen gjerne ønske at det ble utdannet flere rørleggere.
- Det hersker nok en oppfatning om at det er bra å gå høyskole, og helst skal man ha en mastergrad i ett eller annet. Det er en trend som ikke stemmer med det reelle behovet for arbeidskraft, og jeg skulle gjerne spurt myndighetene om hva de har ment med denne satsingen på høyskoler, sier Torbergsen, som heller ønsker KEM-utdanning i nord og mer fokus på håndverksfag.

- En nyutdannet rørlegger tjener fort nesten en halv mill. Med overtid og litt ekstra jobbing har man en meget god lønn etter min målestokk. Men det stopper ikke der, for den som vil utvikle seg og kan ta mer ansvar er det ingen begrensninger, så her er det store muligheter for den som vil ta tak, sier Torbergsen.

Fakta om Åge Nilsen AS.
Åge Nilsen etablerte i 1957 enkeltmannsforetak som rørleggerbedrift i Tromsø. Virk-somheten ble da drevet innenfor tradisjonelle sanitær- og varmeanlegg og ekspander-te jevnt og trutt med flere medarbeidere og etter hvert større lokaler. I 1980 ble be-driften aksjeselskap og engasjert i større prosjekter innen kontor- og forretningsbygg, herunder utbygging for Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset Nord-Norge, deltakelse i byggingen av Polarmiljøsenteret, Rådhuset, Tinghuset, Hålogaland Tea-ter og den nye brannstasjonen i Tromsø.

Selv om aktiviteten i hovedsak har vært knyttet til Tromsø har selskapet gjennom hele sin historie hatt prosjekter i indre Troms og i Finnmark. Tidlig på 90-tallet ble det etablert en prosjektbasert virksomhet i Longyearbyen, og med kortere avbrudd har denne vært videreført, blant annet ved bygging av
Universitetssenteret på Svalbard i 2005. Selskapet har også en egen avdeling i indre Troms som ivaretar prosjek-ter i denne regionen, hvor Forsvarsbygg har vært og er en betydelig oppdragsgiver.