Statsbygg begynte arbeidet med å fase ut oljeanlegg allerede i 2012. Oljefyrene byttes ut med varmepumpe, fjernvarme, bioolje eller elkjel. Det vil bety kutt av 2.000 tonn CO2, som er det samme som 1.026 biler slipper ut i løpet av et år.

Statsbygg er organisert i fem regioner, og seniorkonsulent Rune Stenbro sier at Region Østlandet er like stor som de øvrige fire til sammen.

Det betyr at de fleste byggene som skal fase ut oljefyring innen 2016 ligger på Østlandet. Han sier også at Region Vest med Bergen som senter ikke har noen bygninger som per i dag bruker olje som grunnlast.
 
-Hva slags bygninger er det snakk om?
 
Det er alle typer bygninger, alt fra små barnevernsinstitusjoner store som en enebolig til universitetsbygninger, kontorbygg, trafikkstasjoner og fengsler.
 
Stenbro sier at de oppdragene som skal settes ut utgjør alt fra 100 000 kroner til flere millioner.
 
-Småoppdrag kan gå direkte til håndverksbedrifter, mens de større må ut på anbud i henhold lov om offentlige anskaffelser. De vil bli utlyst gjennom Doffin.
 
-Høyskolen på Gjøvik og Kongsvinger fengsel er eksempler på bygninger som skal knyttes til fjernvarme, mens i Statens vegvesens bygning i Steinkjær skal det installeres varmepumper, forteller han. Og legger til at de fleste bygningene skal ta i bruk varmepumpe.
 
-Noen bygninger er det usikkerhet om fremtiden, og her kan det være aktuelt å bytte til bioolje. Uansett så skal fossil fyringsolje ut som grunnlast, sier han.
 
-Når Statsbygg er ferdig med dette, betyr det at statens bygninger er oljefri, det vil si fri fra fossilt brensel?
 
-Olje om grunnlast skal da være ute av alle statens bygg som Statsbygg har ansvar for. Men det vil fortsatt være en del bygninger som har behov for å ta i bruk olje som spisslast. Derfor vil vi ha et oljeforbruk også etter 2016, men betydelig redusert, avslutter Rune Stenbro.
 
Enova gir 1,5 millioner kroner i støtte til dette arbeidet med å gå over til klimavennlig oppvarming.