- Vi har over lang tid bygget snøsmelteanlegg, og har nå til sammen ca 18 000 kvm i sentrale Drammen, forteller Knut Sten Nilsen, veiinspektør ved Drammen kommune, avdeling Vei, natur og idrett. Han har ansvar for graving, huseierplikter ut mot offentlig vei og snøsmelteanleggene i byen.
 
Nå er han nøye med å presisere at snøsmelteanlegg ikke må forveksles med gatevarmeanlegg som er noe helt annet.
 
Snøsmelteanlegg har følere liggende i bakken, kuldesensorer som måler temperatur og fuktighet i lufta og setter i gang å varme opp bakken, vanligvis før snøen kommer. Da bør det være varme i bakken allerede, slik at snøen smelter umiddelbart.
 
-Noen ganger kommer snøen veldig raskt og anlegget har ikke klart å gi overflaten den rette temperaturen, slik at snø blir liggende og det tar litt tid før overflatene igjen er tørre. Da får vi fort klager, sier han.
 
-Men skal vi ha et anlegg som også takler overraskende snøfall, så er det snakk om en kostnad som er to, tre ganger så høy i drift, legger han til, underforstått at dette uaktuelt.
 
I Drammen er det 15 vannbårne anlegg, hvorav kommunen nå drifter 9 av disse. De øvrige er driften overlatt til private, etter initiativ fra kommunen.

Drammen kommune har i flere år hatt ICE Control 2000 styringssystem for vannbårne snøsmelteanlegg fra Aiwell.

I 2011 lanserte Aiwell komplett ny snøsmeltestyring, Aiwell Control 3000. Det er levert 7 sentraler av denne nye typen til Drammen kommune siden 2011.

- Vi har fire nye anlegg som ble bygget i 2013 og nå i 2014, forteller Knut Sten Nilsen.

- Vi satser nå på Aiwell, og ser at de har det beste utstyret i dag. Et av Aiwells anlegg er blitt en del år nå og modent for utskifting, og da går vi nok for Aiwell igjen, sier han.

Den vurderingen, ifølge Sten Nilsen, er ut fra at Drammen kommune har vært fornøyde med både produkt, energibesparelsen de har oppnådd, samt service og oppfølging som er gitt opp igjennom årene.
 
- Jeg har ikke vært ansatt i Drammen kommune mer enn halvannet år, og har derfor ikke lange fartstiden, men ser av statistikker hvilke anlegg som har fungert bra over mange år.
 
- Etter at jeg kom hit opplever jeg at Aiwell er god på service, følger opp og svinger seg raskt og bygger på en kompetanse gjennom 20 år, sier han.

Han legger til at det er viktig at leverandører av slike anlegg har innovative produkter som kan skreddersys til de ulike prosjektene.

Utvikling på styringssystemer til slike anlegg er også viktig, og at det kan tas i bruk det siste innen SD-anlegg, og at slike sikrer lavest mulig energiforbruk for å smelte snø.

-Leverandører, og også Aiwell, lover nok bedre økonomi enn hva vi opplever i praksis. Men dette henger sammen med at det tar tid å kjøre inn og justere et anlegg. Entreprenørene og rørleggerne må ta noe av ”skylda” for at økonomien ikke er helt som lovet fra dag én, sier Sten Nilsen.
 
-Det er mye som må justeres, og mange sløyfer i bakken, og kanskje noen lekkasjer. Slikt er jo ikke leverandørens skyld. Det tar ofte et par års tid før et anlegg er justert ferdig.
 
6 anlegg har Drammen kommune nå full kontroll på, og kan styre alle temperatur og variabler. Kommende vinter skal dette gjøres fra en PC på kontoret, en løsning som skal gjøres i samarbeid med Aiwell.

Mange kunder ønsker å bruke SD-anlegg som integrasjons/visningssystem. Drammen kommune har valgt å bruke et PC-program slik at de kan overvåke alle snøsmelteanleggene på en PC (gjerne bærbar). Dette er både kostnadsbesparende, det vil si rimeligere enn å integrere i et SD-anlegg, samt at det gir mer fleksibilitet. I tillegg er det valgt å bruke varsling via SMS dersom det kommer en feilmelding fra en Aiwell-sentral. Dermed har de full kontroll på anleggene sine hvor driftsfolk måtte befinne seg.

Bybrua i Drammen er nylig blitt pusset opp. Broa er delt i 2, med en styringssentral i hver ende. Her ligger det vannbåren varme i fortauene over broa. Dette styres via internett og Aiwell PC-program.

Varmtvannet på bybrua er fjernvarme. I de fleste tilfeller er det fjernvarmeleverandøren selv som styrer tilførsel, men her er det Aiwell som både styrer tilførsel og snøsmeltedelen. Dette mener Aiwell har vært kostnadsbesparende for hele prosjektet, i tillegg til at det er kun én styring for hele anlegget.

Det er også et anlegg ved NSB Drammen stasjon, som ligger under av- og påstigningsplassen for buss, taxi og andre biler, samt et gang- og sykkelområde. Dette styres via internett og Aiwell PC-program.
 
Et prosjekt ved busstasjonen på Strømsø er nå under planlegging. Dette anlegget er 10 år gammelt, og det er uklart hvem som eier dette 1350 kvm store området. Kommunen skal nå overta anlegget og oppgradere det.
 
På Bragernes torg skal et helt nytt anlegg være ferdig i 2017, totalt 3400 kvm. Buss og taxi skal ha dette området. Et snøsmelteanlegg ligger der fra før som dekker det meste av torget. Også her ligger det et Aiwell-anlegg, tilkoblet SD-styring. Men dette skal fjernes og planen er at helt nytt anlegg skal på plass. Men først må prosjektet gjennom politisk behandling, deretter et forprosjekt, konsulentgjennomgang og endelig utbygging.

- Vi har også mindre anlegg over Øvre Sund bru og under kjøreramper og fortau ved parkeringshuset på Strømsø, sier Sten Nilsen.
Han tror at kostnadene per kvadratmeter gjennom vinteren ligger på rundt 50 kroner.
 
Han understreker ovenfor VVSforum at Drammen kommune kun bestiller og drifter. Når et prosjekt settes i gang settes alt bort til konsulenter, entreprenører, rørleggere og andre aktuelle faggrupper.
 
Når et anlegg er ferdig undertegner vi en supportavtale med Aiwell.
 
-Dette er helt naturlig og at eventuelle endringer og korreksjoner blir betalt av kommunen. Slike avtaler er løpende, med muligheter for 3 måneders oppsigelse, avslutter Sten Nilsen.

Bildet under: Bybrua i Drammen.


Bildet under: Tørre trygge trapper, gjennom hele vinteren.
[bildec]2014/23/rhz86518hf[/bildec]