Et kommunalt etterslep på 100 millioner krone i rehabilitering har gått hardt utover Vilberg ungdomsskole på Eidsvold. Landkommunen som i flere perioder på rad har hatt rød-grønn majoritet i formannskapet, får nå flengende kritikk for dårlig inneklima.

Nå innledes imidlertid prosjektering av kommunale strakstiltak. Skikkelig luft i klasseromma, slik offentlige retningslinjer krever, vil først være på plass i skolen om tidligst 3 år.

Lang lang liste
Vilberg Ungdomsskole på Eidsvold har etter hvert fått en dårlig historikk på inneklima. Ikke bare er ventilasjonsanlegget fullstendig utdatert. Skolen har vært angrepet av muggsopp og både elever og lærere har i en årrekke slitt med ubehag og helseproblemer med årsak i dårlig inneluft.

I en fersk rapport fra Arbeidstilsynet påpekes nå en rekke svakheter og kritikkverdige forhold. Det rapporteres at skolen har hatt sykemeldinger i forbindelse med et muggsopp-angrep i 2011. Arbeidstilsynet tviler også på om utbedringer etter vannskader er gjort grundig nok, og at dette kan stå bak nye problemer.

- Skolen har dårlig ventilasjonsanlegg, det er pr i dag kun mekanisk avtrekk, som betyr at det suges luft ut av rommene og erstattes med kald luft utenfra, forteller virksomhetsleder for eiendom i kommunen Erik Lunde, han vil ikke tilbakevise at problemene med inneklima kan skyldes det kommunale etterslepet i rehabilitering og vedlikehold, som nå er på svimlende100 millioner kroner.

- Vi kunne gjerne ha tenkt oss bevilgninger på et tidligere tidspunkt, sier Lunde til VVS.forum.

Raske penger
Lunde har imidlertid nå fått bevilget penger til å prosjektere strakstiltak og kommunens skarpeste hjerner har allerede kastet seg over tegnebrettene.
- Om ikke ventilasjonen på kort sikt blir akseptabel regner jeg med at den iallfall skal bli bedre, sier virksomhetsleder Lunde, som dog ikke synes situasjonen er så alvorlig at skolen bør stenges.

Skolen har i mange år slitt med dårlig luftkvalitet og temperaturproblemer, og  i 2011 rapporteres ble det også rapportert om mugglukt på ett av klasserommene.

Den gangen ble det kjent at to elever hadde besvimt på grunn av dårlig luft. Begge sa at det skyldes tett og dårlig luft i klasserommet. Da Arbeidstilsynet avla skolen et tilsynsbesøk for få uker siden viste det seg at det fortsatt var mye å utsette på flere forhold knyttet til inneklima.

Dette opprører nå foreldre og elever.
– Vi krever utbedringer straks, uttalte Liv Marthe Føllesdal og Aksel Ervik nylig i skolens  FAU.

Petter Kirkeby er leder av samarbeidsutvalget (SU) ved ungdomsskolen og sitter også i FAU. Han er lei av det han beskriver som «skippertaksmetoder» i kommunen.
– Da vi kom inn i ett av klasserommene like etter at elevene hadde gått hjem, var det uforsvarlig å være der. Det holder ikke bare å lage planer og skyve på problemene. Elevene fortjener ikke å bli plaget av dårlig luft og elendig inneklima. Vi skal å følge opp dette nøye og vil vurdere å ta saken inn for fylkesmannen hvis det ikke skjer noe raskt, sier Petter Kirkeby til vvs.forum.no.

Skolen har 340 elever i 14 klasser, 41 lærere og assistenter, kontorsekretær, vaktmester, 4 renholdere.