Selskapet er markedsleder i Norge hvor mer enn 50 prosent av bolighus som har montert solfangere benytter ASV Solar solfangeren, hevder selskapet. Dagens utgave av ASV Solar ble første gang montert på tak og satt i drift i 2004.

Selskapet kan vise til mange hundre anlegg i drift på norske og utenlandske bygg med stabil og pålitelig energiproduksjon.

ASV Solar solpanel (solfanger) består av et rørsystem som er tilknyttet varmeabsorberende plater. Rørsystemet er plassert under en transparent plate. Denne teknikken gir en ”drivhuseffekt” som varmer opp vann som sirkuleres i rørene. Det oppvarmede vannet lagres i et varmelager (en godt isolert vanntank).

Gründeren Torkel Åsen har gjennom mange år opparbeidet kompetanse og drevet utviklingsarbeid innen termisk solenergi.

- ASV Solar starter nå i mai opp produksjon av selskapets 3. generasjons solpaneler i Italia, sier daglig leder Torkel Åsen til VVSforum.

Han sier at selskapet har videreutviklet en 4. generasjons utgave av den allerede velfungerende solfangeren som vil forenkle distribusjon og lagerhold.

- Men viktigst for selskapet er at det nye designet vil forenkle produksjonsmetoden. Dette betyr at vi i nær fremtid vil produsere solpanelene til en betydelig lavere pris enn det som er vanlig i dag, forteller han.

ASV Solar har produsert termiske solpaneler i sitt heleide datterselskap Norsk Solfangerproduksjon AS siden 2006.

- Våre solpaneler erstatter vanlig taktekke og utvendig veggkledning på bygg. I mange tilfeller blir kledning med solfangere et like rimelig alternativ som andre standard tak og vegg materialer, sier Åsen.

Han forteller at i tillegg til å være et taktekke så produserer solpanelene store mengder med energi.

- I en privatbolig kan man enkelt og rimelig dekke opp mer enn 10 kWh pr år. Det betyr at TEK 10 kravet kan nås ved å montere solpanel.

Han viser til at kravet til byggeteknisk forskrift TEK 10 når det gjelder bygningens energiforsyning er at installasjon av oljekjel for fossilt brensel som grunnlast ikke er tillatt.

- Bygninger over 500 m2 skal prosjekteres og utføres slik at minimum 60 % av netto varmebehov kan dekkes av andre energikilder enn direktevirkende elektrisitet eller fossilt brensel (olje, parafin og naturgass) hos sluttbruker, sier han.

- Bygninger under 500m2 kreves det at 40 % av varmeforsyningen skal kunne dekkes med alternativer til direktevirkende elektrisitet eller fossile brensler, legger han til.

Selskapets arbeidende styreformann Flemming Wagner forteller at ASV Solar nå arbeider med å hente inn kapital for å bygge nye høyhastighets produksjonslinjer i Norge og internasjonalt i strategiske markeder.

Han sier at det er stor interesse fra utenlandske investorer.

- Men går helst i dialog med lokale industrielle partnere og investormiljøer i Norge, bemerker han.

Siden ASV Solar er et norsk selskap og selskapets solfangere er en norsk oppfinnelse, mener Flemming Wagner at det aller beste vil være om selskapet kan vokse med norsk kapital. Dette er bedre enn å vurdere flytting av hovedvirksomheten til et annet land.

Seks datterselskaper i flere land er under planlegging og vil bli opprettet i løpet av de neste to årene. Disse selskapene skal forestå produksjon og salg i lokale markeder.

Strategien til selskapet de nærmeste årene er å etablere lokale datterselskaper i viktige markeder globalt.

- Ved utstrakt bruk av automatiserte produksjonsenheter vil ASV Solar AS levere solfangere og tilhørende løsninger til privat og næringsmarkedene i Norge og internasjonalt til en revolusjonerende lav pris i forhold til avgitt termisk effekt, mener Wagner.

En ny produksjonslinje skal bygges i Norge for å møte det kommende markedet i Skandinavia. Denne er ferdig designet for å kunne produsere én million kvadratmeter solfangere i året.

ASV Solar solfangeren produseres i Holmestrand av det heleide datterselskapet Norsk Solfangerproduksjon AS.

Solfangeren er ifølge selskapet bygget opp utelukkende med miljøvennlige resirkulerbare materialer som aluminium og trevirke av gran. Varmemediumet er rent vann.

ASV Solar AS opplyser at de har utviklet en solfangermodell som gir økonomisk lønnsomhet med svært kort nedbetalingstid. Solfangeren har lang levetid og kan gi kunder mer enn 35 år med forutsigbare energiinntekter.