Disse energisentralene skulle etter sigende yte fire-fem ganger så mye energi tilbake som det man puttet inn, uten noe ytre tilkoblinger eller tilleggsutstyr.

Nå er det ingen som vil svare på hvor de såklalte CBB-sentralene er blitt av. Oslo kommunes enøk-mann har gått i dekning. Selgeren Helge Folkestad, som  tidligere snakket varmt om produktet er for tiden på ferie i Tyrkia. Professoren som ble i fyr og flamme og skulle måle ytelsen er taus.

Tvilsomt
- Varmesentralene står der ennå, det er i hvertfall det jeg har blitt fortalt, sier Marit Heesbråten, leder for barnehagen til Vvsforum. Hun er forøvrig den eneste som vil ta telefonen eller fortelle noe som helst om det som mange ikke trodde var mulig.

Det hele handler om en varmesentral som skulle hente energi fra en mystisk kilde og revolusjonere norsk energibruk. En Østerriksk oppfinner som solgte denne vidunderlige nye teknologien, men som ikke ville ut med hvordan det virket. Om hans kone som heller ikke ville fortelle noe.
Og om Johnny Lie, enøk-ansvarlig i Omsorgsbygg, en del av Oslo kommune, som trolig har slukt både krok, søkke og dupp.

Forhåpentligvis kommer han på banen igjen og går i gang med ryddejobben, og krever pengene tilbake for handelen.

Et mirakel
Heller ikke Johnny Lies sjef, prosjekt- og utviklingsdirektør Trygve Berg har noe å fortelle. Han er ordknapp og forteller at han ikke er orientert om saken eller kan gjøre rede for hva som har foregått. Han kjenner ikke prosjektet og henviser til Johnny Lie.

Det som fortsatt mange spør seg er hvordan en grå boks fra Østerrike – uten hverken energibrønner, varmesløyfer, luftinntak eller noe annet – bortsett fra tilført elektrisk strøm – skulle kunne yte fem ganger så mye energi som man puttet inn. Altså et produkt i strid med universets energilover.

Et annet spørsmål som melder seg er hvordan kommunen kunne kjøpe inn “humbug” uten å kreve dokumentasjon eller referanser fra leverandør.
En fagperson som skulle følge opp og undersøke teknologien var professor Oddmund Sjøvold ved Høyskolen i Oslo. Etter en rekke henvendelser viser han til Johnny Lie i Omsorgsbygg.

Men han er ikke lett å få tak i.

Les også tidligere saker på VVSforum om CBB energisentral:
Boksen med det rare i
Baksen med det rar i II
Fjernet fra markedet

Bakgrunn:
Da Helge Folkestad presenterte CBB energisentral på energi- og miljøkonferansen i fjor, ble han sterkt angrepet av sivilingeniør Trond Thorgeir Harsem. Harsem mente at CBB-sentralen bare er juks fordi den forutsetter varme fra ingenting. Ifølge Harsem er den dermed i strid med termodynamikkens første lov, som sier at mengden av energi er konstant, den kan verken skapes eller ødelegges, bare gå over fra én form til en annen. Maskinen er en boks som står i kjelleren, og skal ifølge produsenten og oppfinneren Siegfrid Prantl ha en levetid på 20 år. Det betyr at boksen i tyve år må av gi mer varme enn den tilføres.

”Umulig!”, mente Harsem, og gikk resolutt til verks. Han oppsøkte Skillebekk barnehage hvor det er installert to CBB energisentraler, og noterte måleresultater fra dataskjermen. ‘Tallene Harsem la frem lovte ikke bra:

Tilført elektrisk kraft     Levert varme     Virkningsgrad
   
5 185 kWh                    4 300 kWh               0,83
   
5 572 kWh                    4 900 kWh               0,88



Som det fremgår av dette, leverer maskinene mindre energi i form av varme enn de får tilført av elektrisk energi. Folkestad så ikke ut til å være veldig bekymret over dette, og påpekte at målingene ennå ikke er begynt. Høgskolen i Oslo har gjort CBB-maskinene i fyrrommet til Skillebekk barnehage i Oslo til et forskningsprosjekt, og skal gjøre målinger i hele vinter. Sannheten om anlegget skulle vi få våren 2012. Kilde VVS Aktuelt.