Varme- og kuldeteknikeren er ikke ukjent med brannfarlige kuldemedier. 
– Jeg jobbet litt med propan mens jeg var i Carrier, i startfasen med propan på plugin-disker. Med minimale mengder, så det var minimale farer, poengterer han. 

Det siste året har Kelvin vært arbeidsgiveren hans, og en av oppgavene der er å jobbe med interne rutiner. 
– Vi har mye innleid arbeidskraft, og tar mye ansvar for dem. Da er det viktig at alt er etter forskriftene. Etter dette kurset ser jeg potensial for å lage en enda bedre sjekkliste, fastslår Vedvik. 

– Ingen andre har kurset så mange så fort
Som kursdeltaker nr. 500 ble han påskjønnet med en passende gave fra NOVAP (Varmepumpeforeningen): En EX-sikker lommelykt. Riktig verktøy og utstyr for å jobbe med brannfarlige kuldemedier er en nemlig viktig del av innholdet på kurset for teknikere. Det bekrefter Stig Rath, som har holdt flesteparten av kursene for teknikere. 
– Vi skal være stolte over at vi allerede har kommet så langt. Ingen andre land i Europa har kurset så mange så fort, mener han. 

Flere har erfaring med propan nå
Det første NOVAP-kurset i brannfarlige kuldemedier for teknikere ble holdt i 2018. 
– Da vi begynte med kursene, var det ingen som hadde jobbet med propan. Nå har jeg blitt vant til at de fleste deltakerne har erfaring med propan. Likevel dukker det opp ting de ønsker vi skal diskutere, forteller Rath. 

Lærer av hverandre
Derfor har også innholdet i kurset endret seg, og det nesten kontinuerlig siden starten. 
– Folk er flinke til å stille spørsmål og prate. Det fine med NOVAP sine kurs er at de har deltakere fra forskjellige firmaer med ulik erfaring. Deltakerne kommer med problemstillinger jeg ikke har tenkt på, og slik bidrar de til å forbedre kursene, understreker Rath. 

Kursserien fortsetter neste år
I tillegg til Rath har Thomas Bergersen holdt teknikerkurs for NOVAP; regionale kurs i Stavanger, Bergen og Ringsaker.  
– Neste år har vi satt opp åtte kurs for teknikere i Oslo, og håper at det holder, sier kursansvarlig Einar Gulbrandsen i Varmepumpeforeningen.
Er du interessert i et kurs i brannfarlige kuldemedier lokalt? 
– Allier deg med noen konkurrenter som også trenger faglig oppdatering og ta kontakt med oss, oppfordrer Gulbrandsen. 

Kilde: Norsk Varmepumpeforening