Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene liker vedtaket svært dårlig.
 
-Trist å se at Stortinget motarbeider regjeringens ambisjoner. Vedtaket vil føre til en betydelig prisøkning på nye boliger, sier han.
 
I en pressemelding mandag, før vedtaket, viser Boligprodusentenes Forening til at oppvarmingsbehovet i nye boliger er redusert til et minimum. Energibehovet er nå større til varmt tappevann enn til oppvarming av boligen.

- Med så lavt oppvarmingsbehov vi har i dagens boliger, er det ikke lønnsomt å investere i dyre, vannbårne varmeanlegg, uttalte Jæger i pressemeldingen som  VVSforum publiserte.

Det Jæger nå påpeker er at vedtaket innebærer strengere krav for alle bygg over 1000 kvadratmeter, noe som kan bety en ytterlig økning av boligprisene i et allerede kokende boligmarked. Eksempelvis at en 60 kvm leilighet kan bli opptil 100 000 kroner dyrere fordi alle nye bygg skal nå ha vannbåren varme, slik kravet var i TEK 10.

-Det er klart at strengere krav til vinduer, varmetap, luftlekkasjer, isolasjon av gulv og effekten av tekniske anlegg, kombinert med en gjeninnføring av vannbåren varme vil ha stor betydning for prisen på leiligheter i småbygg, sier Jæger.

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med flere leverandører av vannbåren varme som ikke ønsker å gå ut med prisen på installasjon av løsningene av konkurransemessige årsaker. 

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening, forteller til tu.no at også de har forsøkt å lage en oversikt over prisene på vannbåren varme og varmepumpeinstallasjoner de siste årene, men uten hell. 

– Det er et voldsomt sprik i prisene i markedet, og det finnes mange eksempler på løsninger for vannbåren varme som har vært unødvendig dyre. Men alt i alt ser vi at prisene faller, og at mange prosjekter kan vise til tilbakebetalingstid for varmepumpeinstallasjonene på under ti år, sier han. 

Hagemoen er fornøyd med Stortingets valgt om å gjeninnføre at 60 prosent av varmebehov for bygg over 1000 m kan dekkes med annen energiforsyning enn direktevirkende elektrisitet som en del av byggteknisk forskrift. 

-Vi håper behandlingen av forslaget går raskt, og at regjeringen ikke utsetter å innføre endringene. Vi mener at forslaget er bra siden det sikrer at mange utbyggere nå vil velge varmepumpeløsninger som er lønnsomt for kjøpere av byggene, sier han og er redd for at før endringen innføres så kan man ende opp med mange nye boliger som kun har elektrisk oppvarming.