Tek 10 var ingen god standard for utvikling, innovasjon og mangfold innen byggeteknikk og arkitektur. Alt for mye detaljstyring av bygningsdeler hemmet i stedet muligheten for kreative og nyskapende energiløsninger.

- Når man fokuserer på isolasjonstykkelse i stedet for energiforbruk blir det helt feil. Vi vet alle at teknologien er i rask endring og skaper muligheter for energisparing, sier Bård Baardsen i Varmepumpeforeningen til Vvsforum.

Feil fokus
Han håper at det nye arbeidet vil befatte seg med fornuftige rettesnorer, i stedet for å pirke på detaljer.

- Vi får bare håpe at fornuften seirer, og at svakhetene ved Tek 10 blir rettet opp ved neste revisjon. Men ser man på sammensetningen av referansegruppa som er nedsatt mener vi dessuten det burde vært en større bredde faglig og i forhold til synspunkter, det bekymrer meg litt, sier Bård Baardsen i Varmepumpeforeningen til Vvsforum.

Siden revisjonen denne gangen handler om energi ønsker Baardsen også mer direkte fokus på det som betyr noe, nemlig selve energiforbruket.

- Det er jo energibruken over tid som teller i regnskapet. Det hadde vært enklere å si at energiforbruket pr. areal ikke skulle overskride en viss grense, så ville det være opp til den enkelte å løse dette ut fra lokale forutsetninger og teknologiske muligheter, sier Baardsen.

Formynderi
Kravet om balansert ventilasjon og maksimum vindusflater er et annet eksempler på helt unødvendig detaljregulering som medfører dyrere og dessverre også dårligere bygg.

Her har mange i ettertid pekt på en rekke utfordringer i forhold til inneklima på grunn av stive regler. Det har vist seg å være en utfordring med oppfølging av eneboliger i en driftsfase.

- Man skal ikke glemme at det ikke er som i yrkesbygg hvor det er eget driftspersonell som har ansvar for dette, påpeker Baardsen.

Regelverket er dessuten for lite fleksibelt, hvis man kan ha enklere og mer robuste løsninger og samtidig et lavt energiforbruk bør dette være tillatt.
Eksempelvis bør man selvfølgelig tillate mer vindusflate dagslys hvis dette kan gjøres innenfor gjeldende energirammer.

- Videre bør heller ikke kravet om balansert ventilasjon være absolutt, man bør heller sette krav til luftskifte og energibruk i boligen. Fremfor å begrense mulighetene for nye innovative løsninger bør man gi frihet under ansvar, sier Baardsen.

Klimatiske forhold
Både tilgang på energi, utetemperatur og årstider er svært ulikt etter hvor man bor i et land som Norge, at man skal definere hvor mye vindusflater et bygg kan ha, hvor tjukk isolasjon man skal ha, hvilken type ventilasjon man skal ha osv etter en og samme mal er ifølge Baardsen heller ikke noe smart trekk.

- Det er viktig med energisparing, men for mye detaljstyring og begrensninger blir kostnadsdrivende og stenger for alternative løsninger. Både solvarme og varmepumper har vist seg som suksess i energisparing, også i kombinasjon med høy komfort og trivelig livsmiljø. Jeg føler at regler går ut over gleden over å bo og leve, det blir som en slags burhøns-tankegang, sier Baardsen.

I andre land tenker man faktisk motsatt, i Frankrike er det krav til minimum av lys inn i bygget, mens man her i landet legger opp til å stenge lyset ute, med tykke vegger og begrensede vinduer.

- Det virker som om energi er alt, og alt dreier seg om energi, men å bo handler også om trivsel og helse, komfort og glede, vi får håpe tek 15 ikke dreper dette, sier Baardsen.