Dette kommer frem i den nyeste arbeidslivsundersøkelsen til Proffice, PAMA, gjennomført blant 2100 yrkesaktive over hele landet, deriblant 1000 ledere. Undersøkelsen er utført av Respons Analyse AS i september og oktober 2015.

14 prosent av de spurte ville valgt ingeniør-faget om de hadde fått velge studie- eller yrkesretning i dag. På andreplass ligger håndverker, med ni prosent.

I Akershus får også ingeniør topp-plasseringen med 16 prosent, men i motsetning til lands-gjennomsnittet ligger økonom og advokat på andreplass i denne landsdelen, med åtte prosent. I Akershus ligger håndverker helt nede på delt femteplass, med sykepleier og lærer (6 prosent).

Status samsvarer ikke med yrkesvalg

Undersøkelsen viser at hva slags yrkesretning man selv ville valgt, ikke nødvendigvis samsvarer med hva slags yrker som har høy status. 

Sammenlagt mener hele 87 prosent av de spurte at lege har høyest status, etterfulgt av advokat, med 81 prosent, og ingeniør, med 66 prosent. Butikkmedarbeider havner nederst på listen med 1 prosent, etterfulgt av frisør (3 prosent) og offentlig saksbehandler (5 prosent). Her

– Dette viser at man har andre kriterier enn status når man velger yrke. Det kan også ligge en realitetsforståelse i det, sier administrerende direktør i Proffice, Eivind Bøe.

Han mener det er et spesielt resultat at ingeniøryrket fortsatt har såpass høy status.

– Det ser ikke ut til at de kontinuerlige medieoppslagene om fall i oljeprisene, og sakene om oljeingeniører som mister jobben, har påvirket omdømmet til ingeniørfaget, sier administrerende direktør i Proffice, Eivind Bøe.

– Velg hjernen, ikke hjertet

Av undersøkelsen kommer det også frem at over halvparten av de spurte mener man bør tenke på hva samfunnet trenger, i stedet for å følge hjertet, når det gjelder valg av utdannelse.

– Å velge en utdannelse samfunnet trenger, kan være vanskelig. Det blir i praksis det samme som å spå fremtiden. Samfunnet og konjunkturene forandrer seg hele tiden: Mens det ett år kan være et stort behov for ingeniører, kan det noen år senere vise seg å være vanskelig å få jobb som nettopp det. Det ser vi et eksempel på med nettopp ingeniør-faget nå, når oljeprisene faller, sier Bøe.