Komplekse prosjekter krever samarbeid i særklasse, og kontrakten Skanska har tegnet med Sykehuset Vestfold skal man dessuten sette nye rekorder for effektivitet og samarbeid. Derfor har man invitert alle deltakere til en ny form for kontraktsavtale, som vil si at Skanska, tekniske underleverandører og de prosjekterende legger den samlede fortjenesten i en felles pott, som til slutt deles etter en gitt nøkkel.

Fiskebåt
- Det er første gang vi har inngått en slik avtale. Alle vet at tett og optimalt samarbeid er nødvendig i komplekse prosjekter, og at det er nøkkelen til økt effektivitet, og da også lønnsomhet, forteller Thomas Haaland ved Haaland Klima.
Ventilasjonsentreprenøren har sikret seg kontrakten for ventilasjon, og skal levere luftbehandlingssystemer og automatikkanlegg til nytt psykiatribygg og somatikkbygg.

Modellen går ut på at det dannes et økonomisk felles regnskap som varer under hele prosjektet. Det blir som å sammenlikne avtaler som brukes ombord på fiskebåter, der overskuddet av fangsten deles etter av fisken er landet og solgt.
- Skal man bygge raskere og til lavere kostnader kan man ikke sitte på hver sin tue og mele sin egen kake. Man kan heller ikke tenke tradisjonelt på gjennomføring, det gjelder å se sammen på nye løsninger. Vi møtes ikke først på byggeplassen, men starter samarbeidet fra dag en, forklarer Haaland.

Stram plan
Prosjektet har stramt skjema og hårete målsettinger. Det skal ikke bare bygges raskere enn sammenlignbare prosjekter, men også 10 prosent billigere - og uten byggefeil.
- Optimalt samarbeid er det katalyserende element, vi forventer best mulig atmosfære for kommunikasjon. Alle sitter i samme båt, og det er felles incentiver for å gjennomføre prosjektet på den totalt sett beste måten. Vi er ikke i tvil om at dette er fruktbart, sier Haaland, som minner om hvor fort gjort det kan være at komplekse prosjekter kan spore av nettopp på grunn av tvister, og tid tapes.
- Vi er naturligvis også stolte over å bli tildelt entreprisen, våre samarbeidspartnere foruten Skanska er Bravida og Assemblin, legger han til.

I kortene
Det har lenge ligget til grunn for prosjektet at en IPD-kontrakt skulle inngås mellom partene ved overgang til detaljprosjekt. Allerede uka etter at kontrakten var i boks startet derfor Haaland Klima og de andre aktørene med felles prosjektmøter.
- Vår prosjektleder, Arild Sorsell har deltatt i prosjektet siden dette ble bestemt, dette vil handle om gjensidighet, logistikk, gode forberedelser, størst mulig grad av forhåndsfabrikasjon og god kommunikasjon. Her blir det lite venting, det kan jeg garantere, vi ser fram til lære mye ved å være del av det fremragende samarbeidet, sier Haaland, som har lang og svært positiv erfaring med å samarbeide med Skanska.

Tett samarbeid
Prosjektet er i skrivende stund i anleggsfasen og har vært gjennom en intens periode med utvikling av forprosjektet og endelig kostnadsberegning av prosjektet. Dette har foregått i et felles kontor på byggeplassen hvor byggherre, Skanska og CURA-gruppen har vært samlokalisert og jobbet tett sammen.
Etter at endelig prosjektkostnad ble avklart, har prosjektet vært gjennom styregodkjenninger i flere nivå. CURA-gruppen består av Multiconsult, Hjellnes Consult, Erichsen & Horgen, LINK Arkitektur og Bølgeblikk Arkitekter.

IPD er form for samspillskontrakt med hovedvekt på følgende:
- Kontinuerlig samarbeid mellom byggherre, entreprenør og prosjekterende.
- Alle er samlokalisert i felles kontorlokaler med «Big Room».
- Utnytte alle fordeler med flerdimensjonale BIM løsninger og «Lean Contruction» metoder    og verktøy.
- Byggeledelsen er et samarbeid mellom byggherre, entreprenør og prosjekterende.
- Prosjektere og bygge mot en fast mål-pris/totalkostnad på prosjektet for beste optimale    løsninger og verdi «Target value design»
- Full åpenhet vedrørende kostnader. Alle aktører er med i felles mål-pris med sin andel for  risiko og mulig fortjeneste.