- Det kan se ut som om salget er på vei opp, men igangsettingen henger fortsatt etter, sier Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. - Vi ser en nedgang i igangsettingen på 18 % 1. halvår sammenlignet med samme periode i fjor.

- Boligbehovet er 37 000 nye boliger hvert år, men vi klarer ikke å bygge nok. - Flere bedrifter melder at konsekvensen av de økte garantikravene innen nybygg er at man heller jobber i rehabiliteringsmarkedet enn å bygge boliger. – Nå må justisministeren på banen og sette i gang en utredning. – Vi frykter at boligbyggingen vil bremse kraftig neste år når garantikravet slår inn for fullt, sier Jæger.

- Husbanken har gitt lån til 3 500 nye boliger i 1. halvår, mens de har mottatt søknader på 9 067 boliger. - Det kunne dermed vært igangsatt 5 567 flere boliger dersom regjeringen hadde villet, avslutter Jæger.

Boligsalget 1. halvår viser en nedgang på 20 % mot samme periode i 2013. Samlet salg ligger så langt i år nå noe over nivået fra 2010.
Igangsetting 1. halvår viser en nedgang på 18 % mot fjoråret. Det forventes fortsatt noen relativt svake igangsettingsmåneder mot fjoråret som et resultat av svakt salg hittil i år.

Alle byggtyper har en tilbakegang mot fjoråret både i salg og igangsetting. Vi ser imidlertid at salget av leiligheter har bedret seg noe den siste tiden.

De fleste fylker opplever en nedgang både i salg og igangsetting, mens Oslo og Akershus rammes desidert kraftigst av nedgangen i igangsetting.