Compact P Nordic
Det finnes faktisk få energisystemer tilpasset passivhusstandard på markedet. Til Liverudåsen i Røyken valgte utbygger en dansk systemløsning til alle boenhetene. Mye taler for at det var et godt valg. På tross av ekstrem vinter i 2013 kunne beboerne melde om rekordlavt energiforbruk.

Passivhus standard
Boligene på Liverudåsen i Røyken er bygget med passivhusstandard, høyeste klasse av isolasjon og naturligvis med balansert ventilasjon.

- I passivhus vil det som kjent være minimalt varmetap gjennom vegger og tak. Samtidig må det tilføres ny luft hele tiden, mens gammel brukt luft skal ut. Den tekniske utfordringen er derfor først og fremst av ventilasjons- og energiteknisk art. Det gjelder med andre ord for enhver pris å ta vare på varmen i huset, den har man jo allerede betalt for en gang, sier utbygger Ronny Thomassen, daglig leder i Thomassen Bygg Team, som står for utbyggingen i åsen.

Da Thomassen skulle velge energisystem var han av plasshensyn ute etter et integrert system, som kunne løse alt i ett. 

- Compact P Nordic hadde et slikt system, og det har vist seg å fungere veldig bra, sier Thomassen.

En viktig årsak til at man valgte systemet var at aggregatet var ferdig tilpasset for å møte fornybarandelskravet i TEK 10 og samtidig kravene i passivhusstandarden NS 3700.

- Vi likte dessuten Compact P Nordic fordi det er en helt ny måte å tenke ventilasjon på. Den løser ventilasjon, oppvarming, varmegjenvinning og varmtvann i ett system. Nå ser vi med tilfredshet at beboerne oppnår god energigevinst, sier Thomassen.

Gode tilbakemeldinger

I Compact P Nordic systemet blir den varme luften innenfra huset først kjørt gjennom en varmeveksler mot ny friskluft, deretter blir den brukte lufta kjørt gjennom en varmepumpe.


- Systemet både veksler og pumper innelufta bokstavelig talt tom for varme, og varmen vi henter ut legges inn på varmtvannsbereder. I motsetning til å hente varmen ute henter vi varme innenfra, det er ikke mye varme som slipper ut, derav de gode resultatene, forteller Per-Erik Hansen, daglig leder i Nilan Norge, som har levert det nye systemet til Liverud. 

Hansen presiserer at ved mye bruk av varmtvann er det naturligvis grenser for energisparing, siden denne varmen går ut avløp.

- Vi ser at det er mulig å spare for den som vil, og det er tydelig at de som har flyttet inn i passivhus her ønsker akkurat det her, det er fint, sier Hansen.
Kompakt energisentral

Man har ikke målt energibruken hos alle boenhetene, men enkelte melder om et energiforbruk i januar og februar 2013 på bare kun 1800 kWh, og det på et areal på ca. 140 kvadratmeter.

Saken fortsetter under bildet:

Daglig leder i Nilan Norge, Per Erik Hansen

-Dette er meget bra, særlig fordi dette utgjør hele energiforbruket i boenheten, inkludert forbruksstrøm til lys og alt annet, med varmtvann, forteller Hansen.

Det kompakte aggregatet, som består av en bereder med 175 liter varmtvann, varmegjenvinner, varmepumpe og ventilasjonsvifte tar minimalt med plass: kun litt over en halv kradratmeter gulvareal. Det vil si at beboerne får et «komplett» teknisk rom på en halv kvadratmeter. 


- Samtidig blir det bortfall av pipe og ildsted og dermed bedre arealutnyttelse av boligen, understreker Per-Erik Hansen.