Under energi- og miljøkonferansen på Kielfergen i regi av KH Consult og Høgskolen i Oslo og Akershus, presenterte Mæland resultater som er oppnådd med energieffektivisering av Lompensenteret i Longyearbyen. ”Etter at Datavaktmesteren ble installert i Lompensenteret ble longyearbyen grønnere”.

Egil Mæland er daglig leder av Kverneland Elektriske på Øksnevad i Klepp kommune. Firmaet er spesialister på byggautomasjon og har egen automasjonsavdeling. Deres hovedprodukt er Datavaktmesteren, et automatikksystem som sikrer at bygginstallasjoner kommuniserer på en måte som sparer store mengder energi. 

Takket være Datavaktmesteren sparer Lompensenteret årlig 70 prosent strøm og 57 % fjernvarme i året. Det tilsvarer 182 tonn kull og 408 tonn CO2 spart i året. Lompensenteret ble bygget etter TEK 87. Før tiltak hadde senteret et strømforbruk på 479 kilowattimer per kvadratmeter i året. I forbindelse med planene om energieffektivisering ble det søkt Enova om støtte. Søknaden ble avslått fordi Enova ikke hadde tro på at man kunne redusere forbruket med 28 %.

Under nettverkskonferansen på Kielfergen gjorde Egil Mæland narr av kostbare energiråd fra myndighetene. Med utgangspunkt i tiltakene på Lompensenteret, presenterte han en beregning av økonomien ved å rehabilitere i samsvar med Enovas anbefalinger, og rehab med Datavaktmesteren. Enovas løsning ville kostet 10 millioner kroner og gitt en besparelse på 762.200 kilowattimer. Tilsvarende tall for Datavaktmesteren er 900.000 kroner investert og 1,2 millioner kWh spart. Kilowattprisen er satt til 1 kr. De to løsningene gir internrenter på henholdsvis 6,5 % over 30 år og 133,3 % over 15 år.

Egil Mæland var en av flere konferansedeltakere som etterlyste anbud bygget opp på livsløpskostnader.  
– Livsløpskostnader, LCC, er det avgjørende, fremhevet Mæland.

PS: Isbjørnen ikke intet å frykte. Lompensenteret holder godt på varmen, så Egil Mæland kan gå i fred.