Hvis klimaanlegget ikke er godt nok vedlikeholdt blir mange ekstra sårbare for allergireaksjoner og ulike smittestoffer. Fortell kunden at rengjøring er viktig.

Når det er hete sommerdager kan det være fristende å blåse inn luft med så lav temperatur som mulig, for å kjøle seg ned. Mange bruker kjøleanlegget mer enn nødvendig. Og de fleste vet ikke nok om hvordan det skal rengjøres. Og hvor ofte.

Jo større temperaturforskjell, desto verre blir det, når det er snakk om den helsemessige siden ved å bruke aircondition i huset. Når den kalde luften blåses ut, trekkes den varme luften fra rommet inn i anlegget. Og når den varme luften kommer i kontakt med de kalde flatene i anlegget, dannes dugg og kondens. Dette er en helsemessig utfordring.

Kombineres dette med forurensing som for eksempel støv i rommet, kan dette gi næring til mikrobiologisk oppvekst.

For eieren av klimaanlegget er det viktig å ha vedlikeholdsrutinene i orden, for å unngå denne kombinasjonen. Når anlegget ikke er godt nok vedlikeholdt, blir de fleste ekstra sårbare for allergireaksjoner og ulike smittestoffer.

De forskjellige produsentene har sine anbefalinger for hvert produkt, og klimaanleggets eier bør holde seg til disse.

Astma- og Allergiforbundet anbefaler å sette kjøleanlegget på 20 til 22 grader. Dette er bra for helsen, og bra for energibudsjettet. Temperaturen bør ikke være lavere, er anbefalingen.

Men det kan bli for mye av det gode. Mange glemmer at et kjøleanlegg trenger tid til å fungere optimalt. Anlegget må få mulighet til å kjøle ned romlufta, gulv, vegger og inventar til ønsket temperatur. Dette avhenger av anleggets kapasitet, og vil ofte ta litt tid. Og selvfølgelig må vinduer og dører være lukket. Et klimaanlegg kan ikke kjøle ned hele verdensrommet, kun det rommet det beregnet til.

Er det installert pollenfilter i kjøleanlegget, er det viktig å følge de anvisninger som står i brukerhåndboka. For alle som er ekstra følsomme, kan det være lurt å skifte filteret oftere enn anbefalt.

Spesielt når det dannes kondens i kjøleanlegget er det viktig at pollenfilteret er intakt, slik at det ikke danner grunnlag for muggsopp på det våte kjølebatteriet.

Den mest alvorlige sykdommen man kan få av air conditioning er legionærsyke. Dette er en alvorlig lungebetennelse som skyldes legionellabakterier. Dette kommer ofte av dårlig vedlikehold og renhold av anlegget, men tilfellene skal være svært få i Norge.

Det er viktig at huseieren vet forskjellen på å holde klimaanlegget rent ved egeninnsats, og den anbefalte service som bør utføres av fagfolk. Rensing av anlegget bør gjøres med et par måneders mellomrom, mens servicen kan gjøres annet hvert å, gjennom anleggets levetid på 15-16 år.

Flere leverandører av klimaanlegg har greie beskrivelser av rengjøring på sine hjemmesider. VVSforum har gått igjennom flere av disse. Miba er en av disse, og de skriver på sin hjemmeside om vedlikehold som eieren selv kan gjøre, sitat:

”Innedelen bør støvsuges og vaskes. Grovfilter må støvsuges varsomt og vaskes. Støvfiltrene skal skylles/legges i lunkent vann – ikke bruke såpemidler. La de lufttørke (må ikke utsettes for sollys/solvarme). Utedelen krever også ettersyn. Fjern blader og smuss, og snø og is om vinteren.”

Ifølge Miba er det flere grunner til å gjøre vedlikeholdet nøye:
•    Oppnår bedre besparelse
•    Bedre varmeeffekt
•    Levetiden på produktet forlenges
•    Oppfyller kravet for at garantien skal gjelde i 5 år (i henhold til forbrukerkjøpsloven)

Vi fant også en brukervennlig video på Youtube, produsert av Mitsubishi: